Directeur Stichting Vluchteling stuit op Russische wegblokkade Gori

Directeur Stichting Vluchteling stuit op Russische wegblokkade bij Gori Meer hulp voor vluchtelingen Georgië noodzakelijk

Stichting Vluchteling stelt per direct extra gelden beschikbaar voor de vluchtelingen in Georgië. Dat heeft directeur Tineke Ceelen vandaag bekend gemaakt tijdens haar bezoek aan Georgië. De zwaar getroffen stad Gori en de regio Zuid-Ossetië zijn nog steeds nauwelijks bereikbaar voor hulpverleners. Tineke Ceelen stuitte vandaag 10 kilometer voor Gori op een blokkade van Russische soldaten en tanks.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, is op dit moment in het crisisgebied om de behoeften van de vluchtelingen in kaart te brengen. De inventarisatie is dit weekend gestart met bezoeken aan verschillende opvanglocaties en tentenkampen rond de Georgische hoofdstad Tbilisi. De situatie in Georgische stad Gori en de provincie Zuid-Ossetië is nog onduidelijk. Tineke Ceelen strandde vandaag 10 kilometer voor Gori bij een Russische wegblokkade van soldaten en tanks.

In Tbilisi wordt de omvang van de problemen steeds duidelijker. Volgens lokale hulporganisaties worden er rond Tbilisi zo'n 60.000 vluchtelingen opgevangen op 278 locaties. "De noden zijn hoog. Mensen zijn zwaar getraumatiseerd, families zijn uit elkaar geslagen, de meeste mensen zijn met niets aangekomen. De vluchtelingen krijgen nu een klein geldbedrag van de overheid, maar er is volstrekt onvoldoende schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Verder laat het onderdak veel te wensen over. Dus hulp blijft dringend noodzakelijk.", aldus Tineke Ceelen vandaag vanuit Tbilisi.

Stichting Vluchteling stelde vorige week al 100.000 euro beschikbaar voor de eerste noodhulp. Daar komt nu 50.000 euro bij voor hygiënepakketten. Tineke Ceelen: "Hiermee kunnen we duizenden gezinnen helpen met goederen als zeep, waspoeder, tandpasta en maandverband. Naast deze hygiënepakketten zorgen we ook voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Deze hulp is hard nodig."

Giro 999 van Stichting Vluchteling staat open voor hulp.

Links: http://www.vluchteling.org