Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


Gerwin Smit wint eerste grote wedstrijd


Gerwin Smit heeft in Joure de 12e etappe van de Megapool.nl World on Wheelscompetitie gewonnen. Het was een Smit-feestje, want broer Arjan werd tweede. Sjoerd Huisman pakte de derde plaats.


Het was de eerste overwinning bij de A-rijders voor Gerwin Smit (Schuurman/Bont), die voor het derde jaar A-rijder is en volgende week 21 wordt. De Staphorster was weggereden uit een kopgroep van tien. Hij finishte met een voorsprong van 40 seconden. In de laatste ronde (1,25 km) keek hij het peloton in de rug, dat op ruim een minuut van de kopgroep reed.
De jongste broer Smit kon het nog niet goed geloven. "Het was eigenlijk niet de bedoeling om weg te rijden. Ik had opeens een gat. Toen ben ik doorgegaan, want anders had ik met mannen als Sjoerd Huisman en Gary Hekman moeten sprinten."


Achter de vluchter keken de volgers elkaar lang aan. Arjan Smit, weliswaar van een andere ploeg (DSB), had geen plannen om zijn broer te achterhalen. "Dit was een luxeprobleem," zei Smit, die volgende week ook aan de start staat bij de Bartlehiemtocht (100 km). Smit is goed in vorm en wil vóór het schaatsseizoen begint nog een paar skeelerwedstrijden meepakken.


"Ze wilden natuurlijk dat ik er achteraan ging, maar ik dacht: een ander kan het ook doen," aldus Sjoerd Huisman (Nefit), die met Durk Fabriek (Gibo-Beka) is verwikkeld in de strijd om de tweede plaats in het klassement. Fabriek steeg naar de tweede plek na zijn triomf in Otterlo, maar nu staat Huisman weer tweede. De Andijker lijkt, na een mindere periode met ziekte, op de weg terug, alhoewel hij dit seizoen nog geen wedstrijd heeft gewonnen. Hij is in training voor het WK, dat over 2,5 week begint. Gisteren reed Huisman baanwedstrijden in het Belgische Zandvoorde.


Klassementsleider Gary Hekman, die dit seizoen de meeste wedstrijden won inclusief het NK weg, was terug te vinden op plaats zeven, achter Roy Boeve, Christijn Groeneveld en Mark Horsten. De 'beul' uit Gramsbergen lijkt minder dominant dan hij in de eerste helft van het seizoen is geweest. De kopgroep werd gecompleteerd door Durk Fabriek, Hermen van der Wal en Crispijn Ariëns.
Sjoerd Huisman behoudt de groene trui van het puntenklassement. De dagprijs voor de beste ploeg ging naar Skatemill-Powerslide.


Dames (25 km)


Bianca Roosenboom uit Kampen won de dameswedstrijd. Haar ploeggenotes Brooke Lochland (Australië) en Hilde Goovaerts (België) kwamen als 2e en 3e over de streep.


Het was duidelijk dat Hilde Goovaerts, die een straatlengte voorsprong heeft in het klassement, dit keer een teamgenote de winst gunde. Net voor de eindstreep hield ze zichtbaar in. Goovaerts heeft tot nu toe negen etappes gewonnen en is niet meer te achterhalen.


Eerder in de race was er een kopgroep van drie, waar Goovaerts ook niet bij zat. Aanvankelijk was Mariska Huisman (CadoMotus) alleen weg. Later voegden Jannitta Spigt uit Apeldoorn en Maria Sterk uit Hallum zich bij haar. Door veel sleurwerk van Gretha Smit (Hofmeier) aan kop van het peloton kwamen de achtervolgsters weer terug.
Huisman werd vierde, Margo van de Merwe vijfde en Gretha Smit zesde. Er waren bijna 40 vrouwen van start gegaan.


Lochland staat op een solide tweede plaats in de rangschikking, Spigt staat derde.


Beloften (30 km)


Thijs Smets schreef in Joure de beloftenwedstrijd op zijn naam. De 17-jarige junior uit Vlaardingen versloeg Sjaak Schipper en Hans van de Wetering.


In de kopgroep van negen vertrouwde Smets op zijn eindsprint. "Ik wist dat ik ze moest kunnen hebben," aldus de Nederlands wegkampioen bij de junioren, die ook een aantal premiesprints won. Het is zijn derde overwinning bij de beloften dit seizoen. Smets was ook de snelste bij de World en Holland Inline Cup in Wolvega.


Sjaak Schipper uit Medemblik, Nederlands wegkampioen bij de beloften en dit seizoen ook al meervoudig winnaar, moest genoegen nemen met de tweede plaats. "Ik heb net een trainingsstage gehad voor het schaatsen."
Anti-sprinter en aanvaller Hans van de Wetering uit Noordeinde werd derde. De oud-A-rijder had een aantal nachten minder goed geslapen omdat hij afgelopen zondag vader werd van een zoontje. "Dit is een snel rondje, maar de wind maakte het weer zwaar," aldus Van de Wetering, die het initiatief nam tot de vorming van de kopgroep.


Die ontstond na diverse schermutselingen. Peter Nauta viel een paar keer aan, maar moest toen lossen bij de koplopers. Omdat die in de finale steeds gingen staan om elkaar aan te kijken, kwam Nauta er weer bij.
De andere vluchters waren Klaas van der Wal, Gert-Jan Veltkamp, Niels Mesu, Bram Versteeg en Bart Hakstege.


Sjaak Schipper maakte met zijn tweede plek een sprong in het klassement, van derde naar tweede. Nick Roetman staat nog aan de leiding, maar viel buiten de punten: 32e. Roetman rijdt de laatste weken minder goed en zal er waarschijnlijk nog een kluif aan krijgen om zich Schipper van het lijf te houden.


Uitslagen:

http://www.skatepodium.com/Klassement/Megapoolnl_World_on_Wheels/Uitslagen


Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:


Karin Verhoef, tel. 0348-415759 of 06-28781467, e-mail karinverhoef@hetnet.nl
Harmina de Jong, Podium Organisatie, tel. 0513-630273, e-mail info@podiumorganisatie.com