KNHS


Mentitels bij NK ponys voor De Boer, Boom en Van Kekem

17 augustus 2008

TILBURG (KNHS) Menner Jan de Boer (De Vecht) heeft vandaag de Nederlandse titel bij de vierspan ponys behaald. De regerend wereldkampioen bleef in Tilburg de verrassend goed presterende Ard Roldaan (Hilvarenbeek) voor. Bij de tweespannen ging het Nederlands Kampioenschap naar Ewoud Boom (Putten), bij de enkelspannen zegevierde Arjo van Kekem (Hoogblokland).

De Boer legde de basis voor zijn overwinning met een uitstekende dressuurpoef. ,,Ik kreeg 45 punten, daar was ik heel blij mee. Ook blij was de menner met de drie aanwezige juryleden. ,,Die waren top en zo hoort het ook te zijn bij een Nederlands Kampioenschap. De juryleden waren dit keer heel secuur uitgekozen, aldus De Boer die vorig jaar bij het NK als derde eindigde.

Dat een wereldkampioen een jaar later ook Nederlands kampioen wordt is geen automatisme, wil De Boer nog wel even benadrukken. ,,Het is heus niet zo logisch als het voor de buitenwereld misschien lijkt. De top zit heel dicht bij elkaar. Hij kreeg vooral concurrentie van voormalig tweespanrijder Ard Roldaan die knap als tweede eindigde. Bij de familie Van de Kamp zal met gemengde gevoelens aan het NK 2008 worden teruggedacht. Aart junior werd vijfde, nadat hij op de vierde hindernis strafpunten had opgelopen omdat een groom van de koets tuimelde. Vader Aart van de Kamp senior werd zelfs gediskwalificeerd.

Over zijn eigen optreden kon De Boer niet anders dan tevreden zijn. Na zijn behaalde wereldtitel moest hij afscheid nemen van twee van zijn vijf ponys. Eén van de drie overgebleven ponys was voor het NK bovendien geblesseerd geraakt. ,,Het was lang prutsen, werken, zoeken naar de juiste formule. Met een aantal jonge ponys moest ik eigenlijk helemaal opnieuw beginnen. Met dank ook aan Numanji, de schimmel die nu rechts achter staat, die heeft het heel goed gedaan.

Ewoud Boom behaalde bij de tweespannen zijn vierde nationale titel. ,,Het blijft net zo leuk als tijdens de eerste keer, zei de menner uit Nijkerk die na de eerste dag al bovenaan het klassement stond. ,,Tweede in de dressuur, derde in de vaardigheid. Op zondag gaf hij het gewonnen terrein niet meer prijs. ,,De marathon liep super. Ik heb natuurlijk al heel wat ervaring, maar het blijft altijd wel zaak om het ook in de praktijk te laten zien. Dat is goed gelukt, ik ben er blij mee. Want daar blijf je toch sportman voor, je wilt altijd winnen.

Enkelspanrijder Arjo van Kekem had een bijzondere voorbereiding op het nationaal kampioenschap. ,,Ik ben lekker twee weken op vakantie naar Spanje geweest, kwam dinsdag terug, vrijdag op weg naar Tilburg. Thuis in Hoogblokland werden de ponys toch wel goed verzorgd, zo wist Van Kekem, telg uit een echte mennersfamilie. ,,Het ging allemaal heel ontspannen, vol vertrouwen, sprak hij over het NK. ,,De dressuurproef was solide, niks speciaals. In de vaardigheid bleef ik foutloos. Maar in de marathon ging het echt gewéldig, dit was mijn beste marathon ooit.

Uitslagen NK mennen ponys Tilburg.

Enkelspannen: 1. Arjo van Kekem (Hoogblokland) 114,92, 2. Yvonne de Ruijter (Rotterdam) 117,15, 3. Geert Bongers (Breda) 127,95, 4. Melanie Becker (Klaaswaal) 126,21, 5. Mariët Blink (Exloo) 144,62.

Tweespannen: 1. Ewoud Boom (Nijkerk) 125,55, 2. Woutera Rozendaal (Putten) 133,07, 3. Wolter van der Veen (Peize) 133,97, 4. Karel van Kekem (Hoogblokland) 134,81, 5. Manon van Kasteren (Schijndel) 148,38.

Vierspannen: 1. Jan de Boer (De Vecht) 118,56, 2. Ard Roldaan (Hilvarenbeek) 129,90, 3. Marcel de Vries (Eijgelshoven) 133,30, 4. Martien van Veen (Den Bosch) 136,71, 5. Aart van de Kamp jr. (Putten) 137,38.

Complete uitslag:
http://www.hoefnet.nl/drivingresults/2008/NED/TILBURG/