Halfjaarresultaten Nederlandse smallcapfondsen KCM

Halfjaarresultaten Nederlandse smallcapfondsen Kempen Capital Management konden zich niet aan beurscorrectie onttrekken

Halfjaarbericht Orange Oranje Participaties en Orange Fund over 2008

In de eerste helft van 2008 hebben de Nederlandse smallcapfondsen van Kempen Capital Management negatieve rendementen behaald. Het Orange Fund behaalde een rendement van -10,3%. Orange Oranje Participaties behaalde een rendement van -14,8%. Deze rendementen zijn beide gebaseerd op de intrinsieke waarde en houden rekening met een herbelegging van het in april 2008 uitgekeerde dividend. Met deze prestatie bleef het Orange Fund enigszins achter bij de graadmeter van de Nederlandse smallcaps, de GPR Dutch Small Cap index op herbeleggingsbasis. De GPR Dutch Small Cap index daalde met 9,2%. Het Orange Fund streeft naar een outperformance van deze index, een streven dat zij vanaf de start eind 1990 en ook de afgelopen jaren ruimschoots heeft gehaald. Orange Oranje Participaties bleef achter bij het Orange Fund omdat zij een grotere concentratie van kleinere small caps in de portefeuille heeft, welk segment een zwakker koersverloop kende.

"De stijging van de grondstoffenprijzen en gevolgen van de kredietcrisis hebben ook in Europa tot een zwakke economische ontwikkeling en aantasting van het consumentenvertrouwen geleid", aldus Joop Witteveen, senior portfoliomanager bij Kempen Capital Management. "De zwakke economische ontwikkelingen is ditmaal gestart bij een voorzichtige opstelling van de consument bij non food bestedingen. Bij een aantal bedrijven uit ons universum zien wij een teruggang van de winstgevendheid, waarbij een aantal small caps nog kon profiteren van een gunstige start van het jaar. De verlaging van taxaties leidt tot druk op de aandelenkoersen. Op basis van onze eigen inschattingen, waarbij de marges van veel bedrijven terugvallen, zien we genoeg aantrekkelijke smallcaps.

De fondsen worden beheerd door een team bestaande uit Joop Witteveen, Joost van Beek, Peter Beijers, Jan Willem Berghuis en Michiel van Dijk.

De halfjaarberichten over 2008 zijn naar verwachting eind augustus 2008 beschikbaar.

Amsterdam, 18 augustus 2008

De Directie
Kempen Capital Management N.V.

Bloomberg:
ORAPT NA (Orange Oranje Participaties)
ORAN NA (Orange Fund)

De kerngegevens per 30 juni 2008 zijn als volgt:

Orange Oranje Participaties N.V.
Fondsvermogen: EUR 350,7 mln.
Aantal uitstaande aandelen: 4.716.677
Intrinsieke waarde per aandeel: EUR 74,36
Beurskoers2: EUR 73,25
Totaal beleggingsresultaat1: -14,8 %

Orange Fund N.V.
Fondsvermogen: EUR 91,7 mln.
Aantal uitstaande aandelen: 2.088.387
Intrinsieke waarde per aandeel: EUR 43,91
Beurskoers2: EUR 43,80
Totaal beleggingsresultaat1: -10,3%


1 Resultaat over eerste helft van 2008 op basis van intrinsieke waarde per aandeel inclusief het in april 2008 uitgekeerde dividend.
2 De beurskoers betreft de handelsprijs gepubliceerd op 2 juli 2007. Deze is gebaseerd op de intrinsieke waarde van 30 juni 2007.

Profiel Kempen & Co
Kempen & Co N.V. ('Kempen & Co') is een Nederlandse merchant bank met activiteiten op het gebied van vermogensbeheer, effectenbemiddeling en corporate finance. Kempen & Co biedt diverse gespecialiseerde financiële diensten aan ten behoeve van institutionele beleggers, ondernemingen, financiële instellingen, (semi-) overheidsinstellingen, stichtingen en vermogende particulieren. Kempen & Co is een 100%-dochteronderneming van F. van Lanschot Bankiers N.V. ('Van Lanschot'). Van Lanschot en Kempen & Co staan als bank onder toezicht van De Nederlandsche Bank N.V. en zijn in het bezit van een vergunning op grond van artikel 2:11 van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Van Lanschot en Kempen & Co zijn tevens als financiële onderneming geregistreerd bij de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) te Amsterdam.

Kempen Capital Management N.V. ('KCM') is een 100%-dochteronderneming van Kempen & Co en biedt diensten aan op het gebied van vermogensbeheer. KCM is een gespecialiseerde vermogensbeheerder met een uitgesproken beleggingsstijl in Europese aandelen, obligaties en onroerendgoedfondsen voor diverse institutionele beleggers, stichtingen en vermogende particulieren. Daarnaast biedt KCM integrale fiduciaire beleggingsoplossingen aan en selecteert het beleggingsboutiques voor klanten. KCM streeft naar optimale beleggingsresultaten en werkt met zeer gespecialiseerde management teams. KCM is in het bezit van vergunningen op basis van de artikelen 2:65 en 2:96 van de Wft en staat als zodanig onder toezicht van de AFM.

Kempen & Co Corporate Finance B.V. is een 100%-dochteronderneming van Kempen & Co en richt zich op advisering bij fusies en overnames en kapitaalmarkttransacties. Tot de opdrachtgevers behoren zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen alsmede buitenlandse ondernemingen die zich (willen) richten op de Nederlandse markt.

Kempen & Co Securities richt zich op effectenbemiddeling, met name in Nederlandse aandelen en derivaten en Europese vastgoedondernemingen, ten behoeve van professionele beleggers in Europa en de VS. Kempen & Co Securities biedt cliënten kwalitatief hoogwaardige research en orderuitvoering. Links: http://www.kempen.nl