Raad van de Europese Unie

P E R S
12453/08 (Presse 236) 1

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

PERSMEDEDELING

Buitengewone zitting

Algemene Zaken en Externe Betrekkingen

Brussel, 13 augustus 2008

Voorzitter Bernard Kouchner
Minister van Buitenlandse en Europese Zaken
13.VIII.2008

Voornaamste resultaten van de Raadszitting
De Raad heeft grondig van gedachten gewisseld over de situatie in Georgië, op basis van een toelichting van het voorzitterschap bij de inspanningen die een akkoord tussen de partijen hebben opgeleverd.
Met name heeft hij:

- herhaald dat de Europese Unie heeft verklaard diep verontrust te zijn door de laatste ontwikkelingen in Georgië:

- het akkoord toegejuicht dat de partijen dankzij de bemiddeling van de Europese Unie hebben ondertekend;

- de partijen aangespoord al deze toezeggingen gestand te doen - om te beginnen door daadwerkelijk het vuren te staken - en ervoor te zorgen dat het staakt-het-vuren, zowel te velde als in de betrokken gremia, metterdaad en te goeder trouw in acht wordt genomen;
- benadrukt dat de Unie vastbesloten is voortvarend bij te dragen aan een effectieve toepassing van deze beginselen;

- geoordeeld dat de Europese Unie zich ertoe moet willen verbinden om, ook ter plaatse, haar schouders te zetten onder alle pogingen die met name door de V& en de OVSE worden ondernomen om een vreedzame en duurzame oplossing voor de conflicten in Georgië te bewerkstelligen. 13.VIII.2008

1 Wanneer de Raad verklaringen, conclusies of resoluties heeft aangenomen, wordt dat in de titel van het betrokken punt vermeld. De aangenomen teksten staan tussen aanhalingstekens. De documenten waarvan het nummer in de tekst wordt genoemd, staan op de internetsite van de Raad http://www.consilium.europa.eu.
Besluiten ten aanzien waarvan verklaringen voor de Raadsnotulen zijn afgelegd die beschikbaar zijn voor het publiek, zijn aangegeven met een asterisk; de tekst van de verklaringen staat op de bovengenoemde internetsite van de Raad en is ook verkrijgbaar bij de Persdienst.

INHOUD1
DEELNEMERS ............................................................................................................................ 4 BESPROKEN PUNTEN
GEORGIE...................................................................................................................................... 6 ANDERE GOEDGEKEURDE PUNTEN
geen

DEELNEMERS
De regeringen van de lidstaten en de Europese Commissie waren als volgt vertegenwoordigd: België:
de heer Karel DE GUCHT minister van Buitenlandse Zaken Bulgarije:
de heer Ivailo KALFIN viceminister-president en minister van Buitenlandse Zaken Tsjechië:
de heer Karel SCHWARZENBERG minister van Buitenlandse Zaken Denemarken:
de heer Stig MOLLER minister van Buitenlandse Zaken Duitsland:
de heer Frank-Walter STEINMEIER plaatsvervanger van de bondskanselier en minister van Buitenlandse Zaken
Estland:
de heer Urmas PAET minister van Buitenlandse Zaken Ierland:
de heer Peter POWER onderminister, ministerie van Buitenlandse Zaken (belast met ontwikkeling van overzeese gebieden)
Griekenland:
mevrouw Eheodora BAKOYANNI minister van Buitenlandse Zaken Spanje:
de heer Miguel Angel MORATINOS minister van Buitenlandse Zaken en Samenwerking Frankrijk:
de heer Bernard KOUCHNER minister van Buitenlandse en Europese Zaken Italië:
de heer Enzo SCOTTI staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Cyprus:
de heer Markos KYPRIANOU minister van Buitenlandse Zaken Letland:
de heer M.ris RIEKSTII. minister van Buitenlandse Zaken Litouwen:
de heer Petras VAITIEK.NAS minister van Buitenlandse Zaken Luxemburg:
de heer Jean ASSELBORN viceminister-president, minister van Buitenlandse Zaken en Immigratie
Hongarije:
mevrouw Kinga GONCZ minister van Buitenlandse Zaken Malta:
de heer Steven BORG vertegenwoordiger in het Politiek en Veiligheidscomite (PVC)
ederland:
de heer Frans TIMMERMANS minister van Europese Zaken Oostenrijk:
mevrouw Ursula PLASSNIK minister van Europese en Internationale Zaken Polen:
de heer Rados.aw SIKORSKI minister van Buitenlandse Zaken Portugal:
de heer Luis AMADO minister van staat, minister van Buitenlandse Zaken Roemenië:
de heer Laz.r COM.NESCU minister van Buitenlandse Zaken Slovenië:
de heer Dimitrij RUPEL minister van Buitenlandse Zaken Slowakije:
mevrouw O.ga ALGAYEROVA staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Finland:
de heer Alexander STUBB minister van Buitenlandse Zaken Zweden:
de heer Carl BILDT minister van Buitenlandse Zaken Verenigd Koninkrijk:
de heer M. David MILIBAND minister van Buitenlandse Zaken en Gemenebestzaken de heer Jim MURPHY onderminister van Europese Zaken Commissie:
de heer Olli REHN lid
Secretariaat-generaal van de Raad:
de heer Javier SOLANA secretaris-generaal/hoge vertegenwoordiger van het GBVB

BESPROKEN PUNTEN
GEORGIE
De Raad heeft de onderstaande conclusies aangenomen: "1. De Raad herhaalt dat de Unie heeft verklaard diep verontrust te zijn door de laatste ontwikkelingen in Georgie, en door het openlijke conflict dat tussen Rusland en Georgie is losgebarsten. Dergelijke militaire acties leiden niet tot een oplossing. Deze oorlog heeft vele mensenlevens gekost, leed toegebracht aan de bevolking, aanzienlijke materiele schade veroorzaakt en het aantal ontheemden en vluchtelingen nog doen toenemen. Een vreedzame en duurzame oplossing voor de conflicten in Georgie moet berusten op volledige eerbiediging van de beginselen van onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale onschendbaarheid, die door het volkenrecht en de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties worden erkend.
2. Tegen die achtergrond is het een absolute noodzaak dat er een einde komt aan het leed en dat de vijandelijkheden worden gestaakt. Het akkoord dat de partijen gisteren dankzij de bemiddeling van de Raad hebben ondertekend, wordt door de Unie dan ook toegejuicht. Daarin worden de volgende beginselen onderschreven:
1) Er wordt geen gebruik gemaakt van geweld.

2) De vijandelijkheden worden definitief gestaakt.
3) De humanitaire hulpverlening wordt niet belemmerd.
4) De Georgische strijdkrachten moeten zich terugtrekken in hun gewone kampementen.

5) De Russische strijdkrachten moeten zich terugtrekken op de stellingen die zij voor de vijandelijkheden betrokken. In afwachting dat een internationaal mechanisme wordt ingesteld, zal de Russische vredesmacht extra veiligheidsmaatregelen treffen.
6) Er worden internationale besprekingen geopend over de wijze waarop de veiligheid en de stabiliteit in Abchazie en Zuid-Ossetie zullen worden verzekerd. De Raad spoort de partijen aan al deze toezeggingen gestand te doen - om te beginnen door daadwerkelijk het vuren te staken - en ervoor te zorgen dat het staakt-het-vuren, zowel te velde als in de betrokken gremia, metterdaad en te goeder trouw in acht wordt genomen. Het internationale mechanisme dient zo snel mogelijk te worden ingesteld.
3. De Raad benadrukt dat de Unie vastbesloten is voortvarend bij te dragen aan een effectieve toepassing van deze beginselen. Deze zullen zo spoedig mogelijk worden overgenomen in een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Van cruciaal belang is dat de OVSE over meer observatiemiddelen te velde gaat beschikken. De Unie zal dit bij de OVSE trachten te bewerken. De Raad verzoekt de partijen met aandrang de waarnemers niet te hinderen bij hun werkzaamheden. Voorts is de Raad van oordeel dat de Europese Unie zich ertoe moet willen verbinden om, ook ter plaatse, haar schouders te zetten onder alle pogingen die met name door de VN en de OVSE worden ondernomen om een vreedzame en duurzame oplossing voor de conflicten in Georgie te bewerkstelligen. Hij verzoekt de Secretaris-Generaal/Hoge Vertegenwoordiger om, in samenspraak met de Commissie, ter zake voorstellen met het oog op de informele bijeenkomst van 5 en 6 september aanstaande in Avignon te formuleren.

4. De Raad wijst op het spoedeisende karakter van de humanitaire nood, en op de bereidheid van de Unie om de bevolking de noodzakelijke hulp te verstrekken. Van de eerste acties, door de Commissie of de lidstaten ondernomen, is de balans opgemaakt. De Raad verzoekt de Commissie om, in samenspraak met het voorzitterschap, de coordinatie van de Europese hulpverlening te blijven verzekeren, en vormen van bundeling, die de efficientie en de relevantie ten goede komen, in de hand te werken.

Het is van essentieel belang dat alle partijen beloven het internationale humanitaire recht te eerbiedigen, en te bevorderen dat de humanitaire hulp alle getroffen bevolkingsgroepen zonder onderscheid ongehinderd bereikt.
Gelet op de verwoestingen die het conflict heeft aangericht, beklemtoont de Raad voorts dat nu reeds de wederopbouwbehoeften in kaart moeten worden gebracht, en dat men zich erop dient voor te bereiden om daaraan op Unieniveau een significante bijdrage te leveren. Hij verzoekt de Commissie hierover tegen de volgende zitting aan hem verslag uit te brengen."

ANDERE GOEDGEKEURDE PUNTEN
Geen.

We t s t r a a t 1 7 5 B . 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 2 3 9 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom