NCRV

NCRV Dokument Dun

De wereld van jonge anorexiapatiënten in NCRV Dokument Dun

Maandag 18 augustus en 25 augustus 2008

22.50 uur, Nederland 2

In de Verenigde Staten lijden vijf miljoen mensen aan ernstige eetstoornissen. Meer dan tien procent van de anorexia nervosa patiënten sterven aan de ziekte. In NCRV Dokument Dun (originele titel: Thin) volgt regisseur Lauren Greenfield vier vrouwen met anorexia, in de leeftijd van 15 tot 30 jaar, in de Renfrew kliniek in de Amerikaanse staat Florida. De documentaire geeft een indringende kijk in hun wereld.

âIk wil dun zijn. Als het betekent dat ik daarvoor dood moet gaan, dan is dat maar zoâ. De dertigjarige Alisa is een gescheiden moeder van twee kinderen. Als zij het behandelcentrum in Florida binnenkomt, heeft ze de voorgaande drie maanden al vijf ziekenhuisopnames achter de rug. Alisa is stellig en zegt openlijk dat ze niet genezen wil worden.

Brittany is 15 jaar en probeert wanhopig af te vallen om geaccepteerd te raken bij haar leeftijdsgenoten. Sinds haar achtste kampt ze met eetproblemen. Als boulimie-patiënte eet ze teveel, en op haar twaalfde jaar begint ze met diëten. Van haar moeder ontvangt ze geen steun, die is alleen jaloers op het slanke figuur van haar dochter.

De 25-jarige Shelly vecht al zes jaar tegen de anorexia. Ze heeft bij binnenkomst in het Renfrew Center een voedingssonde in haar maag. âIk ben bang voor de buitenwereld. Er is veel gebeurd in mijn leven, daar praat ik over in therapie. Maar al dat gepraat doet me niks, en dat beangstigt meâ.

En de 29-jarige Polly. Ze heeft een lange geschiedenis van therapieën en wanhoop. Na een zelfmoordpoging komt ze in het Renfrew Center terecht. Ze heeft problemen met de regels in de kliniek en probeert voortdurend onder de strenge tucht uit te komen. âIk tel calorieën sinds mijn elfde en reed met dieetpillen in mijn lunchtrommeltje naar de basisschool. Ik probeerde zelfmoord te plegen na het eten van twee stukken pizza. Dat was natuurlijk niet de enige reden, maar het was wel de druppelâ.

In het behandelcentrum verblijven in totaal veertig vrouwen. Sommigen boeken successen, anderen saboteren de behandeling. Dun volgt de vier hoofdpersonen bij de ochtendlijke weegsessies, de gedwongen maaltijden en de pijnlijke confrontaties met familieleden en het behandelende personeel. Saillant is echter dat sommige patiënten hun lange-termijnbehandeling niet mogen ondergaan, omdat de zorgverzekering de behandeling niet dekt. Ondanks alle harde inspanningen van therapeuten en verpleegkundigen en emotionele protesten van ouders, blijft het sommige patiënten toch lukken om niet te eten. Ze verstoppen het simpelweg, of braken het uit.

In Nederland lijden naar schatting 5500 mensen aan anorexia nervosa. Dit zijn vooral meisjes en jonge vrouwen. Jaarlijks overlijden in Nederland 15 tot 30 patiënten die lijden aan anorexia nervosa. Boulimia nervosa is een nog groter probleem. In ons land lijden ruim 22.000 mensen, met name jonge vrouwen, aan deze eetstoornis.

NCRV Dokument Dun is eerder uitgezonden in het najaar van 2007.