Gemeente Hellevoetsluis


Hellevoetsluis introduceert Regisseur Schadeverhaal`

De gemeente Hellevoetsluis introduceert een Regisseur Schadeverhaal om het verhalen van schade te coördineren. Met het aanstellen van deze regisseur wil de gemeente vanaf september consequenter kosten gaan terugvorderen op daders die de gemeente belasten met materiële schade. Het gaat hierbij om de schade aan gemeentelijke gebouwen en objecten die veroorzaakt is door vernielingen, vandalisme en inbraken. Deze nieuwe aanpak volgt de aanbeveling op die voortkomt uit de aangenomen nota Vandalisme. De gemeente heeft zijn interne werkwijze aangepast om meldingen van vandalisme aan te wenden voor een succesvolle civiele- en strafrechtelijke aanpak.

Met de nieuwe werkwijze zijn de eerder verspreid liggende taken en verantwoordelijkheden ten aanzien van het verhalen van schade gebundeld. Hiervoor is een Regisseur Schadeverhaal aangewezen die als centrale persoon het gehele proces van schadeverhaal coördineert. Alle meldingen van schade en inbraak die bij het gemeentelijk meldpunt (330 250) binnenkomen, worden voortaan doorgestuurd naar de Regisseur Schadeverhaal. Deze verzorgt de registratie van de schade en de financiële kosten die hier aan gebonden zijn. Ook is zij verantwoordelijk voor de nodige correspondentie met politie, OM, Bureau Halt en juristen en de communicatie naar de burgers van Hellevoetsluis.

Door de financiële schade uit vandalisme te verhalen op de daders (veelal jongeren) wil de gemeente deze daders en hun omgeving bewust maken van de schadelijke gevolgen van hun asociale gedrag. Met deze aanpak wordt verwacht dat het aantal inbraken in en vernielingen aan gemeentelijke gebouwen en scholen en straatmeubilair zal afnemen.

08/18/2008