KNHS


Sabrina terug van weggeweest
18 augustus 2008
sabrina

Afgelopen zaterdag vond de Nationale Tuigpaardendag te Ermelo plaats als opening van de KWPN Paardendagen. Zoals altijd, was de publieke belangstelling weer groot. Naast de merrie keuringen wordt ieder jaar de Topsportmerrie van het jaar gekozen. Na twee jaar afwezigheid, ging deze titel weer naar Sabrina (Renovo x Waterman) van Jan Schep en gereden door Henk Hammers, evenals de bijbehorende Greet Bergstra Bokaal.

De voorgaande twee jaar ging deze titel naar Udalburga (v. Manno) van Cees van Dijk. Dit jaar bleef zij afwezig en na twee jaar afwezigheid van Sabrina was deze juist weer terug. Deze merrie viel steeds al op door haar sterke bewegingen. Haar halsgebruik is wel wat mooier geworden, al mocht het front wat verhevener. Wizzkids Gonda (v. Patijn) van Ritsema Sierbestrating werd met Derk Jan Mekkes tweede in de finale met dertien toppers. Deze merrie heeft veel houding, in beweging was de kampioen iets overtuigender. Trudalya (v. Milano) van Gerard Lokhorst en gereden door Freek Saris liep op alle onderdelen een uitstekende wedstrijd, maar bleef op en derde plaatst steken. Daarna was het de beurt aan Victoria Elarda (v. Manno) van Cornelis Mooiweer en gereden door Lammert Vinke zich als vierde op te stellen, waarna Peter Stevens met de zelf gefokte Whispering Hope (v. Patijn) mocht opstellen. Voor de finale waren de verschillende kopnummers van de rubrieken, ingedeeld naar leeftijd, uitgenodigd. Daaruit werden deze vijf geselecteerd voor de alles beslissende finale. Om de spanning op te voeren, werden deze merries geplaatst van de vijfde naar de eerste plaats.

Jaarlijks wordt de fokker van het jaar en het tuigpaard van het jaar bekend gemakt op de Tuigpaardendag. Als beste tuigpaard werd dekhengst Patijn (Kolonel x Renovo), gefokt door H. van Til en eigendom van Hermannus Boelens, uitgeroepen. Patijn voert inmiddels de hengsten index aan en drie van zijn dochters staan bovenaan de lijst van merries met de hoogste fokwaarde. Tevens is hij meerdere keren kampioen dekhengsten in tuig en winnaar van de Oregon Trofee geweest. Om één en ander nog eens te onderstrepen, won hij vlak voor deze huldiging nog de rubriek voor dekhengsten in tuig. Daarin werd hij door Harm jan Veenstra gereden. Tweede wed daarbij Stuurboord (v. Jonker) met Mark de Groot, gevolgd door Saffraan (v. Fabricius) met Marcel Ritsma. Deze twee werden overigens door de arbiter opgesteld, omdat de jury verdeeld bleek.
Hilbert Meijering is een bekende Noord Nederlandse fokker en rijder. Zelf komt hij met een aantal zelf gefokte merries uit op concours en Nationaal timmeren de Waterman-nakomelingen Lamoer van Lammert Vinke en Melviro van Thomas van der Weiden nadrukkelijk aan de weg. Hilbert werd tot zijn grote verrassing gehuldigd als de fokker van het jaar. Even daarvoor had lamoer met Diana Vinke nog één van de kampioenschappen voor Junioren met hem gewonnen. In de jongste groep werd Gerrit Huckriede winnaar met de deftige vos Unaniem (v. Renovo). De Tuigpaardendag staat vanaf de eerste keer, nu 24 jaar geleden, garant voor veel show. Thema was dit jaar Tuigpaardensport, maar dan anders. Als een rode draad liepen diverse shows, gerelateerd aan de Olympische Spelen, door het programma en zorgden voor veel en aangename afwisseling.

Rijk van Vulpen