18-8-2008

Fransen winnen WK Dart 18 in Workum

Na een zonnige dag zonder wind werden de Fransen Emmanuel Dodé en Billy
Besson afgelopen vrijdag 15 augustus de nieuwe wereldkampioenen Dart 18.

Het contrast met de start op 10 augustus van het WK kon niet groter. Met een wind die in vlagen opliep tot 28 knopen, waren de eerste twee dagen een slijtageslag. Velen haalden in één of meerdere races de finish niet. De Fransen lieten echter direct zien zich met veel wind in hun element te voelen door maandag en dinsdag een serie van
1-1-2-8-1 neer te zetten. Na twee dagen werden ze op slechts één punt gevolgd door de wereldkampioenen van 2007, Daniel Norman en Melanie Rogers.

Nadat op woensdag door een storm niet gezeild kon worden, was
donderdag een fantastische zeildag. In perfecte zeilcondities, stralende zon en windkracht 4/5, werden drie races afgewerkt. Door een serie van 1-2-2 verstevigden Emmanuel Dodé en Billy Besson hun leidende positie in het klassement.

Op de laatste dag kon er niet gezeild worden, omdat er niet genoeg wind stond om een geldige race te varen. Zodoende kwam de eerste plaats niet meer in gevaar en mogen de Fransen zich de nieuwe
wereldkampioenen Dart 18 noemen.

De overige twee podiumplaatsen worden bezet door twee Britse teams: Daniel Norman/ Melanie Rogers winnen zilver en David Lloyd/ Cathrin Farthing het brons. De Nederlanders Harry van Veen/ Niels Oostenburg eindigden het kampioenschap verrassend op een achtste plek.