Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO verheugd met Engelen als voorzitter

18 augustus 2008

Ministerraad draagt prof. dr. J.J. (Jos) Engelen voor als voorzitter NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is verheugd met de aanstaande benoeming van prof. dr. J.J. (Jos) Engelen als voorzitter. De ministerraad stemde vrijdag in met het voorstel van minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om Jos Engelen voor te dragen. De benoeming gaat in per 1 januari 2009.

Jos Engelen (Maasniel, 6 juli 1950) is geen onbekende van NWO. Engelen is voorzitter van ASTRON, het NWO-instituut voor radioastronomie. Hij was eerder directeur van Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. NWO is verheugd met de aanstaande komst van Engelen en gaat met vertrouwen de komende tijd tegemoet. Engelen volgt op 1 januari de aftredende Peter Nijkamp op.
Jos Engelen (copyright CERN)

Jos Engelen is nu nog wetenschappelijk directeur en plaatsvervangend directeur-generaal van CERN, het Europese laboratorium voor deeltjesfysica in Genève. Hij was daar de afgelopen vier jaar onder andere verantwoordelijk voor de bouw en opstart van de nieuwe LHC-deeltjesversneller die in het najaar in bedrijf gaat.

Curriculum vitae
Jos Engelen studeerde natuurkunde in Nijmegen. Na zijn afstuderen in 1973 ging hij aan dezelfde universiteit aan de slag als onderzoeker en docent. In 1979 promoveerde hij. Van 1979 tot 1985 werkte hij bij CERN. In 1985 ging hij bij Nikhef aan de slag. In 1987 werd hij hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2001 tot 2003 was Engelen directeur van Nikhef. In 2004 werd hij wetenschappelijk directeur en plaatsvervangend directeur-generaal van CERN. In 2007 werd hij tevens voorzitter van ASTRON, het NWO-instituut voor radioastronomie. Engelen is getrouwd en heeft drie zoons. Engelen zal zijn functies bij ASTRON en CERN neerleggen.

Zie ook persbericht van de ministerraad.

..............................
Noot voor de redactie,