Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie en Solidaridad vergelijken aanbod supers

Elfde landelijke EKO-tellingen van start in Deventer

18 augustus 2008 - Voor de elfde opeenvolgende maal worden ook dit jaar in heel Nederland de schappen van de supermarkten uitgekamd, op zoek naar biologische en fairtrade producten. Vrijwilligers van Milieudefensie en Fair Trade-organisatie Solidaridad doen voor de EKO-tellingen onderzoekin hun eigen supermarkt. De tellingen beginnen dit jaar op donderdag 21 augustus in Deventer, waar leden van de lokale afdeling van Milieudefensie het aanbod in supermarkt Jumbo onder de loep nemen.

Vanaf donderdag 21 augustus controleren ruim honderd vrijwilligers vervolgens vijf weken lang het aanbod van biologische en fairtrade producten in honderden supermarkten door het hele land. De supermarkten met het grootste aanbod van deze producten worden op donderdag 6 november bekroond met respectievelijk de EKO-Award 2008 en de Fair Trade-Award 2008. Per provincie en per gemeente wordt een ranglijst opgesteld van de best en slechtst scorende supermarkten.

Dit jaar is de elfde keer dat de tellingen worden gedaan. Door de meerjarige aanpak is het mogelijk om de lange termijn trends in het aanbod van biologische producten inzichtelijk te maken. Fairtrade producten worden dit jaar voor de derde keer geteld. Wat: Start EKO-tellingen

Wie: Milieudefensie en Solidaridad

Waar: Jumbo supermarkt, Boreelplein 4, 7411 EH Deventer

Wanneer: Donderdag 21 augustus, 11.30 uur

Milieudefensie en Solidaridad zijn ervan overtuigd dat een ruim aanbod cruciaal is voor een groeiende verkoop van biologische en fairtrade producten. Met de tellingen houden de organisaties de vinger aan de pols van de supermarkten. Toezeggingen om het assortiment duurzame producten te vergroten, worden aan de hand van de resultaten getoetst.

In 2007 steeg het aanbod ten opzichte van het jaar ervoor met bijna twintig procent, een inhaalslag na de negatieve effecten van de prijzenoorlog in 2006. Vorig jaar bestond het aanbod uit gemiddeld 69 biologische producten en 8 fairtrade producten. Supermarkt Plus aan de Arnhemseweg in Amersfoort was vorig jaar de winnaar van zowel de EKO- als de Fair Trade-Award.

Biologische landbouw produceert producten zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, gentechnologie of dierenleed. Om meer boeren te stimuleren schoon te produceren is het belangrijk dat de afzet groeit. Fairtrade producten zijn onder eerlijke voorwaarden geproduceerd en gekocht in ontwikkelingslanden. Producenten krijgen een prijs die hen in staat stelt te investeren in kwaliteit en verbetering van leefomstandigheden.

Voor meer informatie www.ekotellingen.nl

Uitslag vorig jaar: www.milieudefensie.nl/landbouw/activiteiten/ekotellingen/ekotellingen2 007