productschap vis Wageningse onderzoekers nemen afstand van uitlating Productschap Vis 18 aug 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

De onderzoekers van Wageningen IMARES en de businessunit Veehouderij van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR nemen afstand van de uitlating van het Productschap Vis over de termijn waarop âdiervriendelijk dodenâ van kweekvis in de praktijk kan worden ingevoerd. Het Productschap Vis meldde in de uitzending van het actualiteitenprogramma Netwerk van donderdag 14 augustus 2008, dat dit al over twee maanden het geval kan zijn. De onderzoekers vinden die termijn veel te kort.

Wageningen IMARES en de ASG hebben in de bovengenoemde Netwerk-uitzending een algemeen overzicht gegeven van het bedwelmen van gekweekte vissen, voorafgaand aan het doden. Momenteel werkt Wageningen IMARES aan het praktijkrijp maken van diervriendelijker doden van kweekvis, in opdracht van het ministerie van LNV en in samenwerking met de businessunit Veehouderij van ASG en het bedrijfsleven. Het project waarover in Netwerk werd gesproken is per 1 januari 2008 gestart en heeft een looptijd van twee jaar. Er worden goede vorderingen gemaakt bij het ontwikkelen van de gewenste diervriendelijkere dodingsmethoden, maar er zijn op dit moment nog geen definitieve resultaten bekend.

In de uitzending verklaarde het Productschap Vis dat het bedwelmen over ca. twee maanden gereed is voor toepassing in de praktijk. De onderzoekers van Wageningen IMARES benadrukken dat, hoewel zij optimistisch zijn dat een adequate methode gevonden zal worden, de genoemde periode van twee maanden veel te voorbarig is. Zij onderschrijven de door het Productschap Vis genoemde termijn daarom niet.

* Bekijk hier de uitzending van Netwerk, 14 augustus 2008