Ministerie van Buitenlandse Zaken

Afghaanse minister bezoekt Uruzgan

18 aug 2008 | De Afghaanse Minister Zia van Plattelandsontwikkeling en Wederopbouw heeft zich de behoeften van de bevolking aangetrokken tijdens een bezoek aan Uruzgan het afgelopen weekend. Ook sprak hij zijn dank uit voor de Nederlandse steun en inzet in de provincie.

Het was het tweede bezoek van de minister aan de provincie in Zuid-Afghanistan. In Tarin Kowt legde hij de eerste steen van een provinciekantoor van zijn ministerie en van een moskee. Verder sprak hij onder meer met de Provincial Development Council, de lokale vertegenwoordigers van zijn ministerie en lokale stamoudsten. Minister Zia heeft toegezegd binnenkort veertien contracten voor de ontwikkeling van Uruzgan te tekenen met een waarde van 700.000 dollar.

In het Provinciaal Reconstructie Team (PRT)-huis op Kamp Holland sprak minister Zia met de commandant Taskforce Uruzgan (TFU) en de civiele vertegenwoordiger. De minister gaf aan de voor de bevolking noodzakelijke plannen op te willen stellen en uit te willen voeren op het gebied van infrastructuur, waterhuishouding, drinkwatervoorziening en erosie. Zijn ministerie wil daarvoor graag ingenieurs sturen, maar zo gaf hij te kennen: " Ons werk hangt heel veel af van veiligheid." Commandant TFU, kolonel Kees Matthijssen, liet daarop weten dat het vergroten van de veiligheid mede afhankelijk is van goed bestuur. De civiele vertegenwoordiger Peter Mollema onderstreepte in dat verband het belang van een duidelijk benoemingenbeleid, transparantie van financien en versterking van het bestuur op provinciaal en districts niveau, die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van Uruzgan.

De Afghaanse minister en de Nederlandse civiele en militaire vertegenwoordiging spraken de intentie uit elkaar vaker te ontmoeten.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Bouw Ziekenhuis
Zie ook

* Dossier Afghanistan

Bijlagen

* Factsheet Plattelands-ontwikkeling | PDF, NaN Kb