Gemeente Montferland

Montferland registreert en controleert natte koeltorens

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft gemeenten in 2007 gevraagd ter voorkoming van legionellabesmetting alle natte koeltorens binnen de gemeentegrens te inventariseren en te registreren. Dit naar aanleiding van een legionella-uitbraak in Amsterdam in de zomer van 2006, veroorzaakt door een slecht onderhouden natte koeltoren. Gevolg drie doden en ruim 30 ziektegevallen.

Een koeltoren zorgt voor afkoeling van een gebouw (klimaatbeheersing) of industrieel proces. Sommige koeltorens gebruiken hiervoor lucht ('droge koeltorens'). Andere typen koeltorens de zogenaamde 'natte koeltorens' gebruiken hiervoor water. Dit type installatie verspreidt waterdruppels (verneveling) in de omgevingslucht waardoor - als de installatie niet goed wordt beheerd en onderhouden - het risico van legionellabesmetting bestaat. In de regel zijn de natte koeltorens op het dak van (voornamelijk grotere) kantoorgebouwen, (zorg)instellingen (zoals verpleeginrichtingen, bejaardenhuizen, scholen en opleidings-instituten, sport- en/of verblijfsaccommodaties) en industriële bedrijven met warmte-afgevende processen (denk aan papierindustrie, grotere drukkerijen, voedselver- en/of bewerkende industrie) geplaatst. Ook een andere opstelling is echter mogelijk en daarnaast hoeft het niet altijd een grote opstelling te zijn. Ook kleinere installaties waarbij gebruik wordt gemaakt van water dat wordt gesproeid of verneveld (verdampingscondensoren, hybride koeltorens of adiabatische koeltorens) kunnen een risico vormen en dienen volgens de regels inzake legionellapreventie te worden beheerd en onderhouden. Over het algemeen zal het instellingen en/of bedrijven betreffen die ook al onder de Wet milieubeheer vallen en daardoor vergunning- of meldingsplichtig zijn. Toezicht vindt dan plaats in het kader van de Wet milieubeheer.

Voor Montferland is een administratieve inventarisatie uitgevoerd. Voor zover bekend, en uit beschikbare informatie zoals milieuvergunningen valt te achterhalen, zijn binnen de gemeente Montferland geen natte koeltorens of aanverwante installaties inwerking. Het gemeentebestuur van Montferland neemt, in het belang van de volksgezondheid en het voorkomen van potentiële risicos van legionellabesmetting, de noodzaak van de inventarisatie, registratie en toezicht echter serieus.Vandaar dat bedrijven en/of instellingen die een dergelijke installatie hebben, maar dit niet eerder hebben gemeld (via de milieuvergunning of milieumelding) worden verzocht dit alsnog te doen. Ook als sprake is van de toepassing van een dergelijke installatie in of op een gebouw die niet onder de werking van de Wet milieubeheer valt wordt u gevraagd dit te melden. Melding kan plaatsvinden via de afdeling Bouwen en Milieu, team vergunningverlening milieu van de gemeente Montferland.

Twijfelt u of sprake is van een natte koeltoren of aanverwante installatie neem dan contact op met de leverancier en/of het installatiebedrijf dat de installatie onderhoudt. Daarnaast kunt u natuurlijk altijd voor meer informatie bij de gemeente terecht. U kunt dan contact opnemen met de afdeling Bouwen en Milieu van de gemeente Montferland, team vergunningverlening milieu, tel. (0316) 291 623 of per e-mail gemeente@montferland.info onder vermelding van registratie/melding natte koeltorens en uw naam, locatie gegevens en het telefoonnummer waaronder u bereikbaar bent.