Gemeente De Bilt


Laatste ontwikkelingen rond terrein Larenstein

Met dit bericht informeren wij u over de meest recente ontwikkelingen omtrent de explosie van 7 juli jongstleden bij de bunker op het terrein Larenstein.

Achtergebleven springstoffen
Direct na het afronden van de werkzaamheden op 6 en 7 augustus jongstleden heeft een door de gemeente ingehuurde springmeester gecontroleerd of alle springstoffen uit de boorgaten waren verwijderd. Er bleek nog een zevental te zijn achtergebleven. De volgende ochtend is het COT, Instituut voor Veiligheid en Crisismanagement, gestart met haar eigen technisch onderzoek op het terrein. Zij werd daarbij bijgestaan door een door hen ingehuurde springmeester. Deze bevestigde de conclusie van de avond daarvoor. De nog aanwezige springstoffen bevatten geen ontstekers. Er bestaat daarom geen gevaar.

Handmatige verwijdering
De aannemer start maandag 18 augustus met voorbereidende werkzaamheden voor de verwijdering, zoals het aanvoeren van machines en dergelijke. Dinsdag wordt gestart met het verwijderen van de nog aanwezige springstoffen. Bij de werkzaamheden wordt gebruik gemaakt van een hydraulische machine die mogelijk enige geluidsoverlast geeft. Zodra springstof is gelokaliseerd, wordt dit handmatig verwijderd en in een speciale verpakking afgevoerd. Ook het puin wordt afgevoerd. Dit betekent dat vrachtwagens regelmatig het terrein op en af zullen rijden. De werkzaamheden vinden plaats tussen 7.30 en 16.30 uur, onder toezicht van een springmeester.

Het is nog niet exact te zeggen hoe lang de werkzaamheden zullen duren. De werkzaamheden zijn nog steeds volledig gericht op verwijdering van de achtergebleven springstoffen. Er is geen verband met de verdere sloop van de bunker.

Beveiliging
Op dit moment wordt de bunker 24 uur per dag beveiligd. Nadat de achtergebleven springstoffen zijn verwijderd en er geen instortingsgevaar meer is, wordt deze 24-uurs beveiliging opgeheven. In overleg met de aannemer wordt zorggedragen voor een andere vorm van beveiliging van het terrein. Onbevoegden mogen het terrein ook dan niet betreden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseurs, Wendy Verdenius, telefoon (030) 228 94 30 en Linda van den Noort, telefoon (030) 228 95 01

Bilthoven, 15 augustus 2008