Duits-Nederlandse Handelskamer

Den Haag 18.08.2008
Nederlandse ondernemers nemen steeds meer Duitsers aan

Steeds meer Nederlandse ondernemingen zoeken gekwalificeerd vakpersoneel in Duitsland om hun vacatures te bezetten. Dit concludeert de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in Den Haag op basis van aanvragen van Nederlandse klanten. Vooral bij technische beroepen wordt in Nederland aan de opleiding soms te weinig aandacht besteed, zegt Christian Pick, hoofd recht & personeel van de Handelskamer. Daarom gaan ondernemers in branches als bouw en engineering steeds vaker over de grens op zoek naar geschikt personeel.

Hoewel er in Nederland nog nooit zoveel mensen een baan hadden in 2007 waren het 7,8 mln, dus 207.000 meer dan het jaar daarvoor wordt de kloof tussen vacatures voor gekwalificeerde krachten en geschikte sollicitanten steeds groter. De Handelskamer heeft daarom al eerder dit jaar aan de Nederlandse regering gevraagd om de beroepsopleiding voor technische banen sterker te stimuleren en ook maatregelen te nemen tegen het steeds groter wordende gebrek aan een goede beheersing van de vreemde talen. Zo is vooral de kennis van het Duits sterk teruggelopen, terwijl de Bondsrepubliek met grote afstand de belangrijkste handelspartner van Nederland is.

Het lijkt erop dat veel Nederlandse ondernemers in de tussentijd de bemiddeling van Duitse werknemers als een succesmodel hebben ontdekt, aldus Pick. Duitse vakkrachten staan in Nederland bekend als betrouwbaar, punctueel en goed opgeleid. Omdat er in sommige Duitse regios minder mogelijkheden voor sollicitanten zijn, staan volgens de DNHK veel jonge mensen in de Bondsrepubliek ervoor open om in Nederland een baan te gaan zoeken. Omdat de taal- en cultuurbarrières klein zijn, kunnen Duitse medewerkers in Nederland gewoonlijk snel aarden en goed presteren, is de ervaring van de Handelskamer.

De DNHK heeft op grond van de stijgende belangstelling kort geleden haar eigen personeelsbemiddeling met een nieuwe medewerker versterkt en een Nederlandstalige online-databank onder de naam DNHK Jobs opgericht. Wij moeten inzien, dat immigratie vooral een kans is, zegt Christian Pick. Veel ondernemingen kunnen zich door middel van Duitse vakkrachten beter toerusten op de toekomst.

Contact: Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), Christian Pick, Tel. 0031 70 3114 139, E-Mail: c.pick@dnhk.org