Gemeente Purmerend

Overdracht aan Waterlands archief

18 augustus 2008

Maandag 18 augustus draagt de gemeente Purmerend een deel van het correspondentie- en bouwvergunningenarchief over aan het Waterlands Archief. De stukken gaan over de periode 1975-1989. Door de overdracht worden de stukken openbaar.

Op grond van de Archiefwet is de gemeente wettelijk verplicht om de archieven openbaar te maken die ouder zijn dan 20 jaar. Bouwvergunningen voor de bouw van de woningen in de Gors, Purmer Noord, Purmer Zuid en bedrijventerrein De Baanstee zijn onder andere in de archieven terug te vinden. Bij het kopen of uitbouwen van een huis is bijvoorbeeld een kopie van een bouwvergunning of bouwtekening nodig.

In deze periode speelde ook de kwestie van de 'onbebouwde gronden'. Dat waren gronden gereserveerd voor woningbouw, waar uiteindelijk het Purmerbos is aangelegd. Verder zijn onder andere de archiefstukken van de bouw van het Willem Eggertcentrum in te zien en de lancering van de Stadsverwarming in de Purmer en de Gors.

De archiefstukken zijn gratis in te zien in het Waterlands Archief aan de Wielingenstraat 75. Hier hoeft geen afspraak voor gemaakt te worden.