Senternovem


Nieuws

18-08-2008 | Nieuwe Energieprestatie-eisen utiliteitsbouw bekend

De aangescherpte energieprestatie-eisen voor de utiliteitsbouw gelden voor alle gebruiksfuncties met ingang van 1 januari 2009. Behalve voor de sportfunctie en voor verwarmde logiesfunctie, niet gelegen in een logiesgebouw. Voor deze laatste twee gebruiksfuncties blijven de huidige energieprestatie-eisen gelden.

Aanscherping van de energieprestatie-eisen voor nieuwe utiliteitsgebouwen (zoals kantoren) levert een bijdrage aan het behalen van de beleidsdoelen op het gebied van klimaat en energie en is onderdeel van het project Schoon en Zuinig.

Gebruiksfunctie Huidige EPC Nieuwe EPC
Bijeenkomstfunctie 2,2 2,0
Celfunctie 1,9 1,8
Gezondheidszorgfunctie niet klinisch 1,5 1,0
Gezondheidszorgfunctie klinisch 3,6 2,6
Kantoorfunctie 1,5 1,1
Verwarme logiesfunctie niet
gelegen in een logiesgebouw 1,4 1,4
Logiesfunctie gelegen in een logiesgebouw 1,9 1,8 Onderwijsfunctie 1,4 1,3
Sportfunctie 1,8 1,8
Winkelfunctie 3,4 2,6

De energieprestatie-eisen worden vastgelegd in het Bouwbesluit, vooruitlopend op het derde wijzigingspakket.
Enkele jaren geleden al is deze aanscherping in algemene zin aangekondigd. Een onderzoek uit 2005 leerde dat deze aanscherping kostenneutraal mogelijk was met inzet van overal toepasbare warmtepomptechnieken. Op dat moment is niet tot aanscherping overgegaan omdat in de bouwpraktijk enkele knelpunten werden gesignaleerd bij het toepassen van warmtepompen. Deze knelpunten zijn inmiddels weggenomen.
De eisen zijn pas definitief na vaststelling van het Besluit tot inwerkingtreding en de publicatie ervan in het Staatsblad.