18 aug 2008

Onderdeel: Alterra

In "Mijn kinderen eten turf" verhaalt Toon Kortooms over Wouter Lange, vader van veertien kinderen en directeur van turfstrooiselfabriek Brabantia. In het boek werd geleefd en gelachen. Ondertussen verdween het hoogveen in rap tempo. De hedendaagse Wouter Langes werken echter niet meer bij een turffabriek, maar bij een waterschap, Staatsbosbeheer of de provincie. Zij herstellen het hoogveen weer. Aldus Martin Knotters, wetenschappelijk onderzoeker bij Alterra (onderdeel van Wageningen UR), in een rapport over monitoring in De Peel.

In het rapport 'Evaluatie monitoring Deurnese Peel en Mariapeel' blikken Knotters en zijn mede-auteurs terug op een periode waarin maatregelen werden genomen om de natuur in de Deurnese Peel en Mariapeel te herstellen. Hebben deze maatregelen effect gehad? En ze blikken vooruit. Wat kunnen we leren? Zijn extra maatregelen nodig? Moet er anders worden gemonitord?

Grondwater- en oppervlaktewaterstanden, chemische en ecologische waterkwaliteit en vegetatie zijn gemonitord om de effecten van herstelmaatregelen vast te stellen. De belangrijkste conclusie van het rapport is dat de resultaten van de vegetatiemonitoring een positiever beeld van de effecten van herstelmaatregelen geven dan de resultaten van monitoring van grondwaterstand, chemische waterkwaliteit en macrofauna. "Je zou kunnen zeggen: al wandelend door het veld krijg je een beter beeld van de resultaten van het beheer dan al rekenend aan je monitoringgegevens," zegt Martin Knotters. De onderzoekers bevelen daarom aan om in de toekomst het monitoringplan anders op te zetten.

Martin Knotters tot slot: "De tekst van ons rapport is hier en daar misschien wel zo droog als turf. Dat komt omdat natuurherstel gepaard gaat met gedegen wetenschappelijke analyses, die niet anders dan in uiterst serieuze bewoordingen kunnen worden weergegeven. Maar het helpt als je als lezer het rapport af en toe terzijde legt om even een stukje Toon Kortooms te lezen."

Dit onderzoek is uitgevoerd door Martin Knotters, Bas van delft, Hanneke Keizer-Vlek, Peter Jansen, Jos von Asmuth, Francisca Sival en Kees van 't Klooster. Het is verschenen als Alterra-rapport 1717.

Contact
dr.ing. M. (Martin) Knotters
0317 48 45 10
Martin.Knotters@wur.nl