'Betere aanpak ongezonde jongeren nodig'

De huidige aanpak om jongeren te stimuleren om gezonder te leven is niet toereikend. Dat was de conclusie tijdens het openingsdebat van de derde editie van Nationale DenkTank, die vandaag van start ging. Deelnemers van uiteenlopende studies en universiteiten storten zich de komende drie maanden op de vraag "Hoe kunnen jongeren gestimuleerd worden zelf voor een gezonde leefstijl te kiezen?"

Tijdens de opening spraken wethouder Dekker van Den Haag en Hans Stam directeur van de Hartstichting met de deelnemers van de DenkTank.

Minister Rouvoet, één van de hoofdsponsors van deze editie van de DenkTank liet vanuit den Haag weten veel te verwachten van de DenkTank: "Het negatieve beeld over onze jongeren dat regelmatig naar voren komt, is vaak niet terecht. Met veruit de meeste jongeren in Nederland gaat het prima. Maar we moeten natuurlijk ontwikkelingen die de gezondheid van jongeren negatief beïnvloeden goed in de gaten houden. Van de DenkTank verwacht ik een kritische analyse en vernieuwende voorstellen die bijdragen aan een gezonde jeugdcultuur. Ik ben zeer benieuwd naar de uitkomsten, vooral omdat ik verwacht dat deze jonge talenten nog relatief dicht op de nieuwe generaties staan".

De Haagse wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): "Campagnes die een gezondere leefstijl propageren zijn vaak te algemeen. De kunst is om jongeren persoonlijk in te schakelen. Daar is de inzet op gericht."

Ook directeur Hans Stam van de Nederlandse Hartstichting riep op jongeren zelf een plek in het beleid te geven: "Denk niet zwart-wit over gezond leven. Experimenteren hoort bij deze levensfase. De kunst is dat het bij experimenteren blijft en daarvoor is nodig dat jongeren zichzelf serieus nemen. En daarvoor is nodig dat wij hen serieus nemen! Zij willen iets maken van hun leven, hebben belang bij hun gezondheid en zijn betrokken bij de maatschappij". Op 17 december presenteert de DenkTank zijn bevindingen. Doel is om concrete en implementeerbare verbeteringen en oplossingen aan te dragen die zorgen voor een meer systematische en effectieve aanpak van de problemen in Nederland.

Het thema van 2008
Hoewel het met het merendeel van de jongeren relatief goed gaat zijn er maatschappelijk veel zorgen over sterk toenemend overgewicht, toenemend alcoholmisbruik, drugsgebruik en risicovol seksueel gedrag bij jongeren. Jongeren met een ongezonde leefstijl beperken zich doorgaans niet tot één ongezonde gewoonte. Het zijn vaak dezelfde jongeren die bij voorbeeld alcohol drinken en roken, of roken en blowen. Dit heeft belangrijke consequenties. Maatregelen gericht op afzonderlijke leefstijlfactoren bij jongeren moeten in ieder geval onderling worden afgestemd, maar bij voorkeur worden gecombineerd tot één aanpak. Dit bleek onlangs uit een rapport van het RIVM over leefstijl en psychische gezondheid van de Nederlandse jeugd.

De DenkTank zal zich buigen over deze deelaspecten maar zal, ook samen met jongeren, op zoek gaan naar de rode draad en de 'onderstroom' die van invloed is op de (on)gezonde levensstijl van jongeren. Er is behoefte aan integraal beleid dat alle bovengenoemde probleemgebieden verbindt.

De deelnemers van 2008
Ieder jaar wordt een Nationale DenkTank samengesteld van ongeveer twintig masterstudenten, pas-afgestudeerden en promovendi. Zij worden geselecteerd op basis van intellectuele capaciteiten, interpersoonlijke vaardigheden, creativiteit en maatschappelijke interesse. Net als de vorige jaren is een zeer multidisciplinair team samengesteld; de achtergrond van de leden loopt uiteen van Natuurkunde tot Geneeskunde, en van Orthopedagogiek tot Staats- en Bestuursrecht. Ook zijn vrijwel alle universiteiten vertegenwoordigd.

Wat is Stichting de Nationale DenkTank?
Het doel van Stichting de Nationale DenkTank is innovatie te stimuleren door het creëren van een multidisciplinair netwerk van ondernemende en creatieve mensen. De stichting brengt talent bij elkaar met een brede blik en maatschappelijke interesse en stimuleert ze om buiten de bestaande kaders te denken. Het netwerk vormt een brug tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven, en bevordert kruisbestuiving tussen verschillende disciplines.

De DenkTank-edities 2006 over de zorg voor chronische zieken en 2007 over problemen in het onderwijs bleken vruchtbaar en hebben tal van nieuwe inzichten en acties opgeleverd om de problemen aan te pakken.

De DenkTank kan ook dit jaar rekenen op brede maatschappelijke steun. Hoofdsponsors voor de editie 2008 zijn het programmaministerie van Jeugd en Gezin, Jump -het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting-, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de Gemeente Den Haag en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Structureel wordt de DenkTank ondersteund door onder andere de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden en Wageningen Universiteit, McKinsey & Company, De Baak, YER, ING, De Brauw Blackstone Westbroek, Menzis, Sp!ts en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Links: http://www.nationale-denktank.nl

Noot voor de redactie: