Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA Brussel: Clerfayt heeft het nog steeds niet begrepen (18/08/08)

Hij heeft het nog steeds niet begrepen, zo was onze eerste reactie naar aanleiding van de uitspraken van Bernard Clerfayt. In Le Soir (18 augustus) pleit hij voor een revolutie, namelijk een aanpassing van de taalwetten.

In concreto heeft hij het over minder Vlaamse beambten, over eentalige ambtenaren met tweetaligheid van dienst en over een gegarandeerde vertegenwoordiging van de Franstaligen in de rand in de Vlaamse besluitvorming (?!). Hij vindt de taalwetten achterhaald en ageert tegen de eis dat 25% van de ambtenaren Nederlandstalig is, omdat minder dan 25% van de dossiers Nederlandstalig zouden zijn.

Nu reeds zijn er problemen inzake naleving van de taalwetgeving. De verhalen over het gebruik van het Nederlands op een gemeentebestuur, de administratie, de politie, de openbare ziekenhuizen, zelfs op griffies van vredegerechten of de rechtbanken, zijn voldoende bekend. De bestaande Vaste Commissie voor taaltoezicht levert veelal goede adviezen af, maar lokale en gewestelijke overheden in Brussel leggen deze éénvoudigweg naast zich neer met de opmerking "het zijn maar adviezen."

Het is dan ook onduidelijk hoe het Nederlands beter zou worden verdedigd door de wetgeving te moderniseren. De enige waardevolle aanpassing van de taalwetten zou er in bestaan ze beter afdwingbaar te maken.

Met zijn voorstel gaat Clerfayt natuurlijk voorbij aan de essentie: indien er in gemeentediensten een meerderheid van Vlamingen werkt, is dat ook en vooral omdat er een vereiste is van tweetaligheid. En die eis hangt samen met de hoofdstedelijke functie van Brussel als hoofdstad van de Vlaamse en Franse Gemeenschap, en met haar internationale functie.

Het versterken van de internationale rol van Brussel is enkel mogelijk indien de hoofdstedelijke functie versterkt wordt. Dit kan enkel indien Brussel zich niet enkel profileert als een Franstalige stad die neerkijkt op het Nederlands. Staatssecretaris Clerfayt en andere politici zouden hun tijd dan ook beter besteden aan een verbeterde en doorleefde tweetaligheid in Brussel in plaats van aan negatieve politieke profilering.

Auteur:
Lieven De Rouck, bestuurslid N-VA Brussel
Karl Vanlouwe, voorzitter N-VA Brussel

Meer informatie:
Contactpersoon: Bart Van Camp
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: bart.vancamp@n-va.be