Politie Zaanstreek-waterland

Onder invloed

Markenbinnen, 18-08-2008 o Markenbinnen, 17 augustus, 05:48 uur - Op de N246 heeft de politie zondagochtend een 32-jarige man uit De rijp aangehouden wegens het rijden onder invloed.

De man verklaarde zaterdagavond een feestje te hebben gehad en meende dat de alcohol na een (kort) nachtje slapen wel uit zijn bloed verdwenen zou zijn. De automobilist had echter een alcoholgehalte van 0,9 en kreeg een rijverbod van drie uur en een proces-verbaal. Bij de beslissing om wel of niet achter het stuur te stappen na het gebruik van alcohol, is het belangrijk rekening te houden met een zogenaamde 'ontnuchtertijd'. De gemiddelde snelheid waarmee alcohol door de lever is afgebroken is ongeveer een glas per anderhalf uur. Dat 'ontnuchteren' is, de vele fabels ten spijt, niet te versnellen: ook niet door bijvoorbeeld vooraf goed te eten, of koffie of liters water te drinken.
Echter, hetbeste is nuchter aan het verkeer deel te nemen, want bij één tot twee glazen alcoholische drank (0,2, de voorgestelde limiet voor beginnende bestuurders) is er al een lichte toename van het ongevalsrisico. Bij twee drie glazen alcohol wordt de wettelijke grens van 0,5 gehaald en is de kans op een ongeval anderhalf keer groter. Nog een paar glazen extra (bij 0,8) verhoogt het ongevalsrisico tot 200% en bij meer dan 1,3 is het helemaal dramatisch: dan is het ongevalrisico tot zeventien keer zo hoog dan in nuchtere toestand.