Gemeente Valkenswaard

tussen SeniorenBelang en gemeente Valkenswaard

Convenant tussen SeniorenBelang en gemeente Valkenswaard

Op 18 augustus vond de officiële ondertekening plaats van het convenant tussen SeniorenBelang Valkenswaard en de gemeente Valkenswaard plaats. Namens SeniorenBelang Valkenswaard ondertekende voorzitter H.T. Dijkstra het convenant en namens de gemeente was dat wethouder H.G. Tindemans-van Tent.

In 2004 is, als gevolg van het project Ouderenproof Valkenswaard, de eindrapportage `Valkenswaard langs de Meetlat' verschenen. De eindrapportage is een verkenning door senioren over de geschiktheid van Valkenswaard om er als senior te leven, te wonen en oud te worden. De uitkomsten van `De Meetlat' vormen de basis voor het huidige en toekomstige ouderenbeleid in de gemeente Valkenswaard. SeniorenBelang Valkenswaard (SBV) streeft ernaar dat ouderen actief betrokken worden in het (mede) vorm en inhoud geven aan het (te ontwikkelen) ouderenbeleid. Vanuit deze `meetlat' is het belang gebleken van een goede samenwerking tussen partijen op het gebied van ouderenzaken. Een goede samenwerking op het gebied van ouderenzaken vraagt in de eerste plaats om een direct communicatiekanaal en spreekbuis tussen senioren en lokaal bestuur.

Om de samenwerking op voor beide partijen gewenste wijze te laten verlopen zijn afspraken vastgelegd in een convenant. Dit convenant beoogt ook zekerheid te verschaffen voor de gemeente en SeniorenBelang Valkenswaard over de financiële middelen voor een meerjarige periode.

SeniorenBelang Valkenswaard

Voor de gemeente vervult SeniorenBelang Valkenswaard de rol van adviseur op beleidsniveau, fungeert als samenwerkingspartner en functioneert daarmee ook als klankbord voor de gemeente. Het SeniorenBelang kan in deze rol gevraagd en ongevraagd advies geven aan het college van burgemeester en wethouders.

Alle activiteiten inclusief advisering verantwoordt SeniorenBelang naar de gemeente, de ouderenbonden en de Valkenswaardse gemeenschap door middel van een inhoudelijk- en financieel jaarverslag.

Gemeente

De gemeente is verantwoordelijk voor een juiste belangenafweging van alle betrokken partijen bij alle te nemen besluiten. De gemeente volgt in principe de voorstellen en adviezen gedaan door het SeniorenBelang in het vast te stellen beleid.