ProRail

Persbericht

18-08-2008

Stations krijgen nieuwe rode trapleuningen

ProRail start vanaf vandaag met het aanbrengen van contrasterende, dubbele leuningen langs trappen en hellingbanen op stations. Bijna alle stations worden het komende half jaar voorzien van deze leuningen. De leuningen hebben een contrasterende rode kleur die goed herkenbaar is voor slechtzienden. Ze worden op twee hoogten geplaatst zodat ze voor groot en klein houvast bieden. Om nÃet met een jas te blijven haken en goed voelbaar voor blinden en slechtzienden worden de leuningen voorzien van ronde eindstukken.Â

Met het plaatsen van nieuwe leuningen wordt gestart op station Nunspeet. Tijdens het aanbrengen zal een deel van een trap of hellingbaan tijdelijk worden afgesloten. Het aanbrengen van de contrasterende, dubbele leuningen langs trappen en hellingbanen op stations maakt onderdeel uit een programma om de toegankelijkheid van stations te vergroten. ProRail werkt hierin samen met NS.

Het programma toegankelijkheid van ProRail is bedoeld om de bereikbaarheid, de veiligheid en de wendbaarheid op stations te verbeteren. Een groot aantal stations wordt aangepast om het makkelijker te maken mensen zelfstandig te laten reizen. Andere maatregelen die worden genomen zijn: het plaatsen van liften, het rolstoeltoegankelijk maken van toiletten, het creëren van obstakelvrije routes, het verbeteren van de verlichting, bewegwijzering in braille, zitbanken met armleuningen, een goede markering van de perronrand en het beter zichtbaar maken van doorzichtige wanden. Op termijn werkt ProRail verder aan het aanpassen van perrons voor gelijkvloerse instap en het verbeteren van de bereikbaarheid van perrons.

Voor nadere informatie:

Beeldmateriaal van de nieuwe leuningen is op te vragen bij de woordvoerder. Voor meer informatie over het programma Toegankelijkheid is te vinden op www.prorail.nl/prorail/toegankelijkheid.