D66

Breng winkeliers niet verder in het nauw

18 augustus 2008

D66-Kamerlid Boris van der Ham maakt zich zorgen over winkeliers en de werkgelegenheid in winkels. Volgens economen gaan de komende jaren 5.000 tot 10.000 winkels failliet. Van der Ham vraagt het kabinet winkels niet verder in het nauw te brengen door een BTW-verhoging of een beperking van de winkeltijden.

Banen onder druk

Tijdens de vorige recessie in 2003 en 2004 gingen 4.000 tot 5.000 winkels failliet. De komende economische vertraging zal volgens voorspellingen harder aankomen bij winkeliers. Van der Ham: "Het kabinet kan er niets aan doen dat de wereldeconomie verslechtert. Maar het kabinet weigert de economie te hervormen en daardoor heeft Nederland straks meer last van economisch slecht weer dan nodig. Zo komen veel banen onnodig onder druk." Er zijn 100.000 winkels in Nederland, waar 700.000 mensen werken.

Geen BTW-verhoging

De sociaal-liberaal vraagt het kabinet de BTW niet te verhogen. Van der Ham: "Consumenten worden steeds somberder. Als het kabinet de BTW nu verhoogt, komen winkeliers in een nog moeilijkere positie terecht. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van het kabinet?"

Winkeltijden

In 1996 verruimde D66-minister Wijers de winkeltijden, zodat mensen ook 's avonds en op zondag boodschappen konden doen. Het kabinet wil deze wet per 1 januari 2009 inperken. Van der Ham: "Winkeliers en consumenten zijn in ruime meerderheid tevreden over de verruiming van de winkeltijden. Een inperking is daarom geen oplossing maar een nieuw probleem: winkeliers die het toch al moeilijk hebben, komen verder in het nauw."