D66

Beteugel bureaucratie bij windparken

18 augustus 2008

D66-Kamerlid Boris van der Ham vraagt de regering de bureaucratie weg te nemen die de bouw van windparken op zee belemmert. De regering en D66 willen in 2020 6000 Megawatt uit windenergieparken op zee opwekken. Door de trage procedures zal in 2014 pas 10% van deze ambitie gerealiseerd zijn.

Ministeries werken langs elkaar heen

Van der Ham: "ministeries werken elkaar tegen. Terwijl de één de vergunning voor de subsidie verstrekt heeft de ander de aanvraag voor een bouwvergunning nog niet eens bekeken. Ze weten van elkaar niet wat ze doen en ondernemers die bezig zijn met deze duurzame energieopwekking zijn de dupe." Van der Ham stelt voor de verantwoordelijkheid bij één minister te leggen en de procedure te verkorten. "Eén loket is niet voldoende, ook achter de schermen moet worden samengewerkt."

Locaties

D66 stelt ook voor dat de regering betere locaties voor windparken aanwijst. Van der Ham: "In buurlanden zoals Engeland en België gebeurt dit ook en de ontwikkelingen daar gaan veel sneller. De Nederlandse regering moet niet het wiel opnieuw uitvinden maar leren van wat er elders in Europa beter gaat."

De Kafkabrigade heeft in opdracht van Stichting Natuur en Milieu een rapport geschreven over de bureaucratie rondom windparken.
---