Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4

2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n)
18 augustus 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGMo-2008/169 - Onderwerp
Tunnelveiligheid metro's

Geachte voorzitter,

In mijn antwoord op vragen (referentienummer 2060721240) van de leden Koopmans en Mastwijk met betrekking tot de tunnelveiligheid in de metronetten van Rotterdam en Amsterdam, heb ik toegezegd (briefnummer MINVENW/DGP-2007/6397) de Tweede Kamer te informeren over de voortgang.

De stadsregio's Rotterdam en Amsterdam zijn naar aanleiding van de rapporten Brandonderzoek Metrotunnels en Veiligheidseisen Metrotunnels meteen aan de slag gegaan met het in kaart brengen van de nodige maatregelen ter verbetering van de tunnelveiligheid. Een aantal maatregelen, zoals instructies aan en meer inzet van personeel, en detectie van gevaarlijke situaties, zijn meteen doorgevoerd. Een aantal andere maatregelen, zoals extra rook- en warmteafvoer, brandwerende schermen en voorzieningen voor vluchten en redden, vragen om fysieke aanpassingen en vragen daarom meer tijd en inspanning.

In overleg met de stadsregio's Amsterdam en Rotterdam zijn de kosten in kaart gebracht die de versnelling van reeds geplande en te nemen extra maatregelen met zich meebrengen. Deze extra kosten zullen bekostigd worden uit (een ophoging van) de BDU. Hiertoe zijn afspraken vastgelegd in convenanten, aanvullend op de reeds bestaande convenanten inzake vervangingsonderhoud metro. Het doet mij genoegen

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGMo-2008/169

u te kunnen informeren dat deze convenanten inmiddels door mij en de betreffende portefeuille-houders bij de beide stadsregio's zijn ondertekend. Ik heb er alle vertrouwen in dat de stadsregio's erin zullen slagen op basis van de gemaakte afspraken de gewenste verbetering van de tunnelveiligheid in de bestaande ondergrondse infrastructuur op korte termijn, en de meer fysiek ingrijpende maatregelen voor 2012, te realiseren.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---