VVD


18-8-2008

VVD verheugd om vrijlating Wit-Russische oppositieleider Kazulin

De VVD is verheugd over de vrijlating van Alexander Kazulin, voormalig Wit-Russische presidentskandidaat en oppositieleider. Kazulin diende een gevangenisstraf uit van 5,5 jaar wegens verstoring van openbare orde.

Aanleiding hiervoor vormde het feit dat Kazulin op 25 maart 2006 had deelgenomen aan een demonstratie als reactie op de frauduleus verlopen presidentiele verkiezingen in het land eerder die maand.

Na deze frauduleus verlopen verkiezingen werden ruim 1000 demonstranten opgepakt, zonder eerlijk proces veroordeeld en tijdens hun gevangenschap mensonterend behandeld. De VVD eiste meerdere malen de vrijlating van politieke gevangenen, onder wie Alexander Kazulin.

De VVD zet zich al jaren in daad en woord in voor Wit-Rusland. Na aanhoudende berichtgeving over de slechte gezondheidssituatie van Kazulin door vermeende mishandeling en vergiftiging verzocht de VVD bij monde van Europarlementariër Jeanine Hennis-Plaschaert en Tweede Kamerleden Hans van Baalen en Han ten Broeke in de Raad van Europa om de inzet van de Commission for Prevention of Torture (CPT). De vrouw van Alexander Kazulin, Irina Kazulina sprak in 2006 op uitnodiging van de VVD in Nederland en ook ontving Jeanine Hennis-Plasschaert haar in Brussel. Zij overleed in februari 2008. In maart 2008 onderhield Han ten Broeke een gesprek met de dochter van Kazulin, Olga Kazulina. VVD-Kamerlid Han ten Broeke: "Dit is een streepje licht in een heleboel duisternis. Ik ben gelukkig voor Kazulin, en voor Olga en hoop dat zij beiden de moed behouden hun strijd voor rechtvaardigheid voort te zetten."

De VVD is verheugd, maar zeker nog niet tevreden. Nog elke dag worden politiek andersdenkenden geïntimideerd of opgepakt. Honderden burgers en oppositieleden zitten jarenlange straffen uit. De VVD steunt dan ook de moedige oproep die Kazulin direct na zijn vrijlating deed, waarin de vrijlating van alle politieke gevangenen in Wit-Rusland wordt geëist. VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "De Europese Commissie moet dit moment aangrijpen om de druk in de richting van Wit-Rusland op te voeren. Wil het land serieus genomen worden als gesprekspartner van de Unie dan zijn structurele hervormingen en harde garanties een absolute must en is vrijlating van alle politieke gevangenen de noodzakelijke voorwaarde."