Gemeente Utrecht

Aan de slag met de Majellaknoop

Maandag 18 augustus gaat de gemeente verder met de werkzaamheden aan en rondom de Majellaknoop. Eén onderdeel van de reconstructie waaraan gewerkt wordt, is de nieuwe verbindingsweg tussen de Vleutenseweg en de Thomas à Kempisweg. Deze 'bypass' is van essentieel belang voor de afwikkeling van het autoverkeer tijdens en na de reconstructie van het verkeersplein. Ook start de gemeente met de aanleg van het fietspad tussen de Hogeweidebrug en het Majellaplein.

De meest ingrijpende werkzaamheden aan de Majellaknoop stonden oorspronkelijk gepland in de zomer van 2008. Door juridische procedures is de reconstructie van de Majellaknoop enkele maanden tot een half jaar vertraagd. Na de uitspraak van de Rechtbank Utrecht zijn in mei van dit jaar de werkzaamheden stilgelegd. De gemeente heeft daartegen hoger beroep aangetekend. In een voorlopige voorziening heeft de Raad van State de schorsing opgeheven zodat de werkzaamheden kunnen doorgaan. De nieuwe weg wordt conform de plannen aangelegd, maar voorlopig als tijdelijke voorziening gebruikt om de verkeersoverlast tijdens de reconstructie zo veel mogelijk te beperken. Of de nieuwe weg definitief wordt, hangt af van de uitspraak van de Raad van State in de bodemprocedure over deze kwestie. De gemeente heeft toegezegd bij een voor haar negatieve uitspraak de oorspronkelijke situatie te herstellen. Gezien het belang van de Majellaknoop voor de infrastructuur in Utrecht-West heeft de gemeente er bij de Raad van State op aangedrongen de zaak zo spoedig mogelijk te behandelen. De gemeente werkt op dit moment aan een nieuwe planning voor de verdere reconstructie van de Majellaknoop waarin ze zoveel mogelijk rekening houdt met het beperken van hinder.

Cartesiusweg/Thomas à Kempisweg
De asfalterings- en rioleringswerkzaamheden aan de oostzijde van de Cartesiusweg en Thomas à Kempisweg gaan ook maandag verder. De rioleringen, voet- en fietspaden en het wegdek worden vervangen tussen het tankstation BP en de Schoenerstraat/Cremerstraat. Deze fase is medio oktober gereed. Motorvoertuigen op de Cartesiusweg kunnen tijdens de werkzaamheden tussen de Schoenerstraat en de Cremerstraat alleen over de westelijke rijbaan rijden. Fietsers en voetgangers worden omgeleid via de oostzijde. Voor voetgangers en fietsers is er ter hoogte van de BP tankstation een tijdelijke oversteekplaats met verkeerslichten. De Schoenerstraat en het tankstation blijven bereikbaar. Het Thomas à Kempisplantsoen is via een tijdelijke in- en uitrit bereikbaar. De oversteekplaats van het Thomas à Kempisplantsoen naar de Cremerstraat is tijdens de werkzaamheden niet te gebruiken. Ter hoogte van de Majellakerk is het oversteken van de Thomas à Kempisweg wel mogelijk.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Utrecht, Communicatie, Astrid van der Plank, 030 - 286 85 22.