DenkTank 2008 buigt zich over ongezonde jongeren

18/08/2008 06:00

Stichting De Nationale Denktank

DenkTank 2008 buigt zich over ongezonde jongeren

21 veelbelovende jonge academici geselecteerd voor de Nationale DenkTank

2008

Vandaag gaat de derde editie van de Nationale DenkTank van start. Deelnemers van uiteenlopende studies en universiteiten storten zich de komende drie maanden op de vraag "Hoe kunnen jongeren gestimuleerd worden zelf voor een gezonde leefstijl te kiezen?" De DenkTank wordt op het landgoed De Horst in Driebergen om 11.00 uur feestelijk geopend. Daar zullen de geselecteerde deelnemers worden gepresenteerd en zullen ze in discussie gaan met hoofdsponsoren en andere prominenten.

Hans Stam, directeur van de Nederlandse Hartstiching, Sander Dekker, wethouder Onderwijs Jeugdzaken en Sport van Den Haag en Professor Gertjan Schaafsma, lector Voeding, Sport en Leefsstijl aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen, geven het startsein voor de jaarlijkse Zomerschool. Beroemde jonge cocktailshakers Timo Janse en de twaalfjarige Jurriaan Schrofer shaken daarna samen met de deelnemers en sponsors een gezonde 'cocktail van talent'.

Zomerschool biedt loodzwaar programma

Op de Zomerschool worden de deelnemers in korte tijd klaargestoomd voor hun opdracht. Een keur aan sprekers uit de wetenschap, onderwijs, bedrijfsleven en openbaar bestuur zal in twee weken zijn visie en expertise geven op het onderwerp. Naast inhoudelijke lezingen zullen de DenkTankers een loodzwaar programma doorlopen waarin zij getraind worden op persoonlijke en teamvaardigheden, analytische skills, maar ook op creatieve, presentatie-, gespreks- en interviewtechnieken. Maar het is niet alleen theorie, ook wordt de praktijk bezocht door een werkbezoek aan de Gemeente De Haag en zullen jongeren rechtstreeks worden aangespoord mee te werken aan het onderzoek van de DenkTank.

Het onderwerp van de DenkTank 2008

Hoewel het met het merendeel van de jongeren relatief goed gaat zijn er maatschappelijk veel zorgen over sterk toenemend overgewicht, toenemend alcoholmisbruik, drugsgebruik en risicovol seksueel gedrag.

Jongeren met een ongezonde leefstijl beperken zich doorgaans niet tot één ongezonde leefstijlfactor. Het zijn vaak dezelfde jongeren die bij voorbeeld alcohol drinken en roken, of roken en blowen. Dit heeft belangrijke consequenties. Maatregelen gericht op afzonderlijke leefstijlfactoren bij jongeren moeten in ieder geval onderling worden afgestemd, maar bij voorkeur worden gecombineerd tot één aanpak. Zo bleek onlangs uit een rappprt van het RIVM over leefstijl en psychische gezondheid van de Nederlandse jeugd.

De DenkTank zal zich buigen over deze deelaspecten maar zal, ook samen met jongeren, op zoek gaan naar de rode draad en de 'onderstroom' die van invloed is op de (on)gezonde levensstijl van jongeren. Daarnaast blijkt het lastig voor overheids- en andere sleutelpartijen om jongeren op een goede manier te bereiken en om integraal beleid te ontwikkelen dat alle bovengenoemde probleemgebieden verbindt. De kernvraag die de DenkTank wordt voorgelegd luidt: Hoe kunnen jongeren gestimuleerd worden zelf voor een gezonde leefstijl te kiezen?

Op 17 december presenteert de DenkTank zijn bevindingen. Doel is om concrete en implementeerbare verbeteringen en oplossingen aan te dragen die zorgen voor een meer systematische en effectieve aanpak van de problemen in Nederland.

De deelnemers van 2008

Ieder jaar wordt een Nationale DenkTank samengesteld van ongeveer twintig masterstudenten, pas-afgestudeerden en promovendi. Zij worden geselecteerd op basis van intellectuele capaciteiten, interpersoonlijke vaardigheden, creativiteit en maatschappelijke interesse. Net als vorig jaar is een zeer multidisciplinair team samengesteld; de achtergrond van de leden loopt uiteen van Natuurkunde tot Geneeskunde, en van Econometrie tot Politicologie. Ook zijn vrijwel alle universiteiten vertegenwoordigd.

Wat is Stichting de Nationale DenkTank?

Het doel van Stichting de Nationale DenkTank is innovatie te stimuleren door het creëren van een multidisciplinair netwerk van ondernemende en creatieve mensen. De stichting brengt talent bij elkaar met een brede blik en maatschappelijke interesse en stimuleert ze om buiten de bestaande kaders te denken. Het netwerk vormt een brug tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven, en bevordert kruisbestuiving tussen verschillende disciplines.

De DenkTank-edities 2006 over de zorg voor chronische zieken en 2007 over problemen in het onderwijs bleken vruchtbaar en hebben tal van nieuwe inzichten en acties opgeleverd om de problemen aan te pakken.

De DenkTank kan ook dit jaar rekenen op brede maatschappelijke steun. Hoofdsponsors voor de editie 2008 zijn het ministerie van Jeugd en Gezin, Jump -het jeugdfonds van de Nederlandse Hartsichting-, het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen, de Gemeente Den Haag en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Structureel wordt de DenkTank ondersteund door onder andere de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden en Wageningen Universiteit, McKinsey & Company, De Baak, YER, ING, De Brauw Blackstone Westbroek, Menzis, Sp!ts en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.





http://www.nationale-denktank.nl


Noot voor de redactie: