Ingezonden persbericht


Parade 2008, vermaak vol emotie

In Rotterdam werd op 13 juni op 5 meter hoogte op de Paradetraverse het startsein gegeven van Parade 2008. Meer dan twee maanden lang trok het rondreizend theaterfestival door Nederland langs de vier grootste steden van Nederland. Vannacht werd de tournee afgesloten in Amsterdam. In totaal verwelkomde de Parade 250.000 bezoekers, hetzelfde aantal als vorig jaar. In Amsterdam bezochten 115.00 mensen het festival, dat is 7.000 minder dan de organisatie had gehoopt. Met de hakken over de sloot heeft de Parade haar doelstellingen bereikt.

'Shot' winnaar De Mus 2008
Vannacht heeft de Parade haar tournee afgesloten met een groots Gala. Honderden genodigden, artiesten en bezoekers hebben genoten van een prachtige avond vol hoogtepunten van afgelopen seizoen. Naast tientallen optredens werd ook De Mus uitgereikt, de prijs voor de beste Paradevoorstelling 2008. De Mus 2008 is met volle overtuiging gewonnen door 'Shot', de voorstelling van anoukvandijk dc. Uit het juryrapport: "Door de fysieke interactie tussen spelers en publiek en het enorme hoge tempo van deze enerverende voorstelling krijgt het publiek geen seconde de tijd om af te dwalen naar andere gedachten. Het voor het publiek herkenbare aantrekken en afstoten van de spelers onderling, maakt dat de toeschouwer zich niet alleen fysiek maar ook gevoelsmatig dicht bij de spelers voelt. Zelden is er op de Parade een voorstelling geweest die voor de toeschouwer zo'n confronterende werking had op allerlei vlakken."

Confrontatie met humor
Niet alleen het weer was een veelbesproken onderwerp, ook voorstellingen zijn veelvuldig in het nieuws verschenen. Ontroerende, trotse, gedurfde en pittige ideeën werden dit jaar aan de bezoekers gepresenteerd. De verandering van de artistieke leiding vorig jaar, waarin Terts Brinkhoff de leiding overdroeg aan Nicole van Vessum, was duidelijk terug te zien in het programma. Parade brengt vermaak op talloze manieren; het kan mensen laten lachen, maar het kan bezoekers ook aan het denken zetten en ze humor op een andere manier laten ervaren. Plannen voor volgend jaar worden al gemaakt, dan slaat de Parade hoogstwaarschijnlijk in Utrecht weer voor 17 dagen haar tenten op, net als dit jaar. Eind september staat Berlijn op de agenda, waar de Boulevard of Broken Dreams voor het eerst tien dagen staat. Parade heeft in december 2008 ook een wintervariant, de Winterparade in de magistrale Gashouder in Amsterdam.


---

Voor de redactie:
De Parade komt voort uit de Boulevard of Broken Dreams en wordt geproduceerd door Mobile Arts. De Parade in Rotterdam maakt onderdeel uit van de Rotterdamse Zomerfestivals.

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Eefje Colsen, hoofd Communicatie

T: 06 - 267 10 661

E: eefje@mobilearts.nl
Matthijs van Burg, Communicatie
T: 06 - 430 78 711
E: matthijs@mobilearts.nl

Mobile Arts / Parade
Weverssingel 36
3811 GK Amersfoort
W: www.deparade.nl
Directie en management van Mobile Arts zijn beschikbaar voor interviews.


---- --