Derde plaats voor Junior Strous en
voor Dominick Muermans een solide race

Trois Rivière, Canada, zondag 17 augustus 2008

Het tijdelijk straat circuit van Trois Rivière (Quebec, Canada) was voor de 39ste keer het toneel voor het raceweekend van de "Grand Prix Trois-Rivière" (GP3R). Het circuit ligt op het 'terrain des exposition' vlak bij het centrum van de stad en heeft een lengte van 2.448 km.

In de lange geschiedenis van deze GP3R won in 1973 Gilles Villeneuve de Formule Ford en in 1976 de Atlantic Championship in een March 76-B. In 1984 won Arie Luyendijk in een VW Super Vee Ralt RT-5. De tweede Nederlander die hier won was Cor Euser. Hij stond op de hoogste tree van het podium in de Formule 2000 in 1985. In 1989 won Jacques Villeneuve hier de Atlantic Championship. En de laatste keer dat de Atlantic Championship auto's hier reden was in 2003. A.J. Allmendinger won toen de race.

Dit weekend was het de 29ste keer dat de Atlantic Championship in Trois Rivière reed. Junior Strous en Dominick Muermans kwalificeerde zich als 8ste en 17de voor de race in dit zeer competitieve kampioenschap. In de eerste kwalificatie sessie kwalificeerde 11 rijders zich binnen een seconde, in de tweede kwalificatie maar liefst 13 rijders.

De race vond plaats onder indeale omstandigheden voor een straat race. Droog, zonnig, niet al te warm en tribunes vol met enthousiaste Canadesen.

De start verliep goed voor Junior Strous en Dominick Muermans kon meteen een plaats opschuiven. Na ongeveer 10 minuten raakten twee auto's voorin het veld elkaar en kwam er een neutralisatie periode. Junior lag toen op plaats 6 en Dominick op plaats 12. Na de restart 3 ronde later was er spanning volop. Junior Strous haalde op een prachtige manier de auto voor hem in en reed naar de 5de plaats. Dominick had een heel goed race ritme en reed steeds snellere ronden.

Doordat een auto voor Junior uitviel kon hij naar de 4e plaats opschuiven, terwijl Dominick op een hele goeie 10 plaats lag. Na een tweede neutralisatie periode reed Junior op de 3e plaats en eindigde voor de derde keer dit seizoen op het podium.

Vlak voor het eind van de race blokkeerde de remmen van de auto van Dominick en viel hij terug naar de 15e plaats. Maar hij wist wel in de laatste ronde zijn snelste tijd neer te zetten en nog een plaats te winnen waardoor hij eindigde op een enigszins teleurstellende 14e plaats.

Junior Strous:

"Mijn start vanaf de 8ste plaats was teleurstellend. Ik wist dat het een lange zware race van ongeveer 45 rondjes zou worden. Het is een straat circuit en de muren staan heel dichtbij. Mijn doel was de auto heel te houden en te wachten op fouten van anderen. In het begin van de race heb ik veel druk uitgeoefend op de auto's voor me en hoopte zo te profiteren van de foutjes van deze rijders. Drie kwart in de race liep de temperatuur in mijn banden hoog op en had ik heel veel moeite om de auto uit de muur te houden. Gelukkig kwam toen de tweede neutralisatie periode van de race. De banden konden afkoelen en met nog zo'n 10 minuten te gaan kon ik de derde plaats houden. Ik ben heel blij met mijn derde podium finish want dit geeft weer hoop op een goede klassering in het kampioenschap".

Dominick Muermans:

"Ik ging hardstikke goed in de race. Ik had een goeie start en vond al snel een goed race ritme. Ik kon steeds snellere ronde tijden rijden en langzaam inlopen op de auto voor me. Tot in een van de laatste ronden van de race mijn remmen blokkeerden en ik 5 plaatsen verloor. Heel erg jammer want ik lag op een mooie 10de plaats."