No-claimbeschermer slimme truc om klanten te binden

18/08/2008 09:39

Independer

Veel mensen sluiten bij hun autoverzekering een no-claimbeschermer af, in de veronderstelling dat ze zonder gevolgen een schade kunnen claimen. In werkelijkheid wordt de klant wel beschermd, maar met een adder onder het gras. Alleen de premie bij de huidige verzekeraar wordt beschermd, het verlies van schadevrije jaren niet. De consument wordt in de waan gelaten dat hij voor alle gevolgen van schade is verzekerd. De consument merkt de ware gevolgen pas bij het overstappen naar een andere verzekeraar. Daar blijkt de premie dan veel hoger te uit te vallen.

Gemiddeld valt de consument per geclaimde schade 5 schadevrije jaren terug, waardoor de premie stijgt. Met een no-claimbeschermer kan de klant, voor een paar tientjes extra, éénmaal per jaar schade rijden zonder dat de premie omhoog gaat. Met die wetenschap claimen veel consumenten kleine schades, zonder te weten dat dit wel degelijk gevolgen heeft. De premie bij de huidige verzekeraar wordt kunstmatig op hetzelfde niveau gehouden, terwijl op de achtergrond het aantal schadevrije jaren wel verandert. Bij overstappen blijkt deze terugval pas. Gevolg: alsnog een hogere premie door (het claimen van) schade.

Veel consumenten zijn zich hier niet bewust van, omdat de schadevrije jaren bijna nooit op de polis staan vermeld. Zo blijft de klant in het ongewisse op dit gebied.

Praktijkvoorbeeld: Een klant heeft bij aanvang van zijn autoverzekering 10 schadevrije jaren en daarmee 75% no-claimkorting. In de komende 2 jaar tijd claimt de klant twee schades waarbij de no-claimbeschermer wordt gebruikt. De 75% korting blijft bij de huidige verzekeraar behouden, maar in plaats van nu 12 schadevrije jaren te hebben zijn dat er nog slechts 2.

Bij het overstappen naar een andere verzekeraar wordt de nieuwe korting gebaseerd op 2 schadevrije jaren, en niet op de 12 jaar die men dacht te hebben. De premie bij de nieuwe aanbieder valt dan veel hoger uit en klanten worden op deze wijze "gedwongen" bij hun huidige verzekeraar te blijven.





http://www.independer.nl