Gemeente Bergen


---

Persbericht

Datum 18 augustus 2008
Plaats Nieuw Bergen

Sportstimulering in najaar van start
Bergen biedt 55-plussers fittest

Vijfenvijftig-plussers uit de gemeente Bergen die lange tijd of misschien nooit hebben gesport krijgen in het najaar de unieke mogelijkheid om deel te nemen aan een sportstimuleringsproject voor senioren, het zogenaamde GALM-project.

GALM (het Groninger Actief Leven Model) is een initiatief van de Werkgroep Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen, de Landelijke Stichting Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO)en het Huis voor de Sport. In de gemeente Bergen zijn Liane Siebers en Wilma Cuijpers de enthousiaste trekkers van het project. Ze hebben de opleiding Sport- en bewegingsleidster bij het CIOS in Sittard gevolgd en zijn nu in dienst bij het Huis voor de Sport. Beiden zijn gespecialiseerd in gymnastiek en beweegvormen voor mensen van 55 jaar en ouder. Wilma Cuijpers is 42 jaar en werkt bij de dagverzorging. Liane Siebers is 25 jaar en werkt bij een activiteitencentrum.

Het initiatief
Enkele maanden geleden hebben Wilma Cuijpers en Liane Siebers de gemeente benaderd met het idee voor een sportstimuleringsprogramma voor 55-plussers. De gemeente heeft dit idee in overleg met hen verder uitgewerkt en financieel mogelijk gemaakt.

Wat houdt het project in?
Senioren tussen de 55 en 70 jaar uit de gemeente Bergen ontvangen begin september een uitnodiging voor een fitheidstest. Op basis van deze test stellen de begeleiders een bewegingsintroductieprogramma van 12 weken samen. Hierna volgt een persoonlijk bewegingsadvies. De sportieve activiteiten kunnen vervolgens worden ondergebracht bij bestaande sportclubs en verenigingen. Of de deelnemers kunnen starten met een vervolgprogramma, doel is dat de deelnemers ook na het project actief kunnen blijven. Na anderhalf jaar vindt de tweede en afsluitende fitheidstest plaats. Deelnemers betalen een kleine bijdrage voor het totale traject.

Ook mensen met chronische aandoeningen kunnen deelnemen aan het dit project. Voor deze deelnemers is er een andere test en de activiteiten worden hierop aangepast.