Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TORNADO-TEAM BOOTH/NIEUWENHUIS ZEILT WISSELENDE RESULTATEN

Nederlandse catamaranzeilers nog in het zicht van het podium

Qingdao / China, 18 augustus 2008

----------
Op maandag 18 augustus 2008 zeilde het Nederlandse Tornado-team Booth/Nieuwenhuis wisselende resultaten tijdens de Olympische Spelen in Qingdao. Vooral de variabele bries maakte het de oranjezeilers moeilijk. Met een score van 10-2-8 zakten ze naar de zevende plek overall, maar de derde tot en met de zevende plaats liggen heel dicht bij elkaar. De Nederlanders staan gelijk met de nummers zes, de Duitsers Polgar en Spalteholz. Het verschil met het podium bedraagt slechts twee punten.

"Het was erg tricky vandaag", reageerde een zichtbaar teleurgestelde Booth. "De wind draaide gedurende de dag ongeveer 45 graden naar links. Vanaf de wal kwamen echter wolken aanzetten, die steeds weer naar rechts wegtrokken. Het verloop was moeilijk om te voorspellen." In de eerste race van vanochtend nam de wind van dertien tot negen knopen af. De eerste drie teams sloegen een behoorlijk gat met de rest van het veld. Booth en Nieuwenhuis schommelden rond de tiende positie: "De wind was zo vlagerig, dat je eerste of laatste kon worden", aldus Booth. Een tweede plek volgde, waarmee het oranjeduo vierde overall stond. Inmiddels woei het rond de acht knopen. 'Grote shifts'
Ook Nieuwenhuis keek na terugkomst in de olympische haven een beetje bedrukt. Gelaten at hij even in stilte een banaantje om alles te laten bezinken. "Dit was geen makkelijke dag", zei hij even later. "De wind draaide twintig graden naar links en rechts. Dat was gewoon moeilijk. In de tweede race waren we tweede, maar ik geloof dat we ongeveer iedereen voor ons hebben gezien. De Duitsers lagen laatste en werden eerste. Dat was jammer, want ik had eigenlijk wel een wedstrijdje willen winnen tijdens de Spelen. Die laatste race ging ook wel goed. Alleen met zulke grote shifts zit je er ook wel eens naast. Dat gebeurde vandaag." Booth en Nieuwenhuis finishten als achtste en zakten daarmee naar de zevende positie overall. "Maar we hebben nog vier races te gaan, waarvan de laatste dubbel telt", aldus Booth.

De Spanjaarden Echavarri/Paz en de regerende wereldkampioenen Bundock/Ashby (AUS) gaan gelijk op voor het goud. Beide teams staan op twintig punten na aftrek van het slechtste resultaat. De Grieken Paschalidis en Trigonis staan derde op twaalf punten achterstand. De Belgen Brouwer/Godefroid begonnen sterk met een derde plaats, zakten toch weer terug. Zij staan negende in het voorlopige klassement.

Top zeven na een aftrek:

* ESP - Echavarri/Paz, 20 punten

* AUS - Bundock/Ashby, 20 punten

* GRE - Paschalidis/Trigonis, 32 punten

* ARG - Lange/Espinola, 33 punten

* ITA - Marcolini/Bianchi, 33 punten

* GER - Polgar/Spalteholz, 34 punten

* NED - Booth/Nieuwenhuis, 34 punten
/// Einde

Voor meer informatie of aanvraag van interview, kunt u contact opnemen met: Diana Bogaards, perscontact Team Booth/Nieuwenhuis Chinese GSM: +86 13045009503
E-mail: Diana@diabo.nl

Team website: http://www.teamzwitserleven.nl/