Gemeente Lansingerland



Aanleg duikers Oudelandselaan

Oudelandselaan omleidingen
Vanaf 18 augustus 2008 tot aan de zomer van 2009 wordt gewerkt aan de Oudelandselaan tussen het Romenpad en de Rivierenstraat. Er wordt een duiker aangelegd: een betonnen buis onder het wegdek door. De Oudelandselaan tussen het Romenpad en de Rivierenstraat is dan gestremd voor alle verkeer.

In een eerder bericht hebben we aangekondigd dat de duiker aangelegd wordt. Maar wat is eigenlijk een duiker (in de civiele techniek ook wel een kunstwerk genoemd) en wat houden de werkzaamheden precies in? We brengen u graag op de hoogte!

Water verbinden

De Berkelse Plas loopt aan beide zijden van de Oudelandselaan. Onder de Oudelandselaan door, tussen het Romenpad en de Rivierenstraat, ligt nu een tijdelijke duiker. Een duiker is een betonnen buis onder het wegdek door. De buis verbindt de twee delen van de Berkelse Plas die aan weerszijden van de Oudelandselaan liggen. De tijdelijke duiker moet vervangen worden door een definitief exemplaar.

Veel werk

Om de duiker aan te kunnen leggen, wordt het wegdek van de Oudelandselaan weggehaald en wordt grond weggegraven. De tijdelijke duiker kan dan verwijderd worden. Damwanden zorgen ervoor dat er geen water in het afgegraven werkterrein kan lopen. Vervolgens wordt de nieuwe duiker aangelegd.

Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde: heien, omleggen van kabels en leidingen, fundering aanbrengen, duiker plaatsen, muren metselen aan de buitenkant van de duiker en ten slotte het wegdek opnieuw aanleggen en asfalteren. Wilt u weten hoe de duiker er uit komt te zien, dan kunt u het beste een kijkje nemen bij de Oostmeerlaan, waar ter hoogte van de Berkelsekade twee nieuwe duikers onder de Oostmeerlaan door gaan.

Omleidingsroute

De Oudelandselaan is tussen het Romenpad en de Rivierenstraat tijdens de werkzaamheden gestremd voor alle verkeer. Het is helaas niet mogelijk om een bypass te maken. En dat is knap lastig voor bijvoorbeeld ouders die hun kinderen naar school brengen, voor mensen die willen sporten op het sportpark en anderen die veel gebruik maken van de Oudelandselaan. Gelukkig zijn er goede omleidingsroutes. In bijgaande afbeelding vindt u deze routes. De omleidingsroutes zijn met borden aangegeven.

Omleiding voor gemotoriseerd verkeer

Autos kunnen omrijden via de Klapwijkseweg, de Oostmeerlaan en de Rivierenstraat.

Omleiding voor fietsers en voetgangers

Fietsers en voetgangers kunnen via het Romenpad, de Berkselsezoom en de Rivierenstraat langs de stremming. Een alternatieve route is via de Klapwijksezoom, de Westersingel en de Röntgenstraat.