Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Milieupolitie Oud-West maakt J.P. Heijebrug begaanbaar

14 augustus 2008
Vanaf maandag 18 augustus haalt de milieupolitie alle fietsen, brommers en scooters weg die geparkeerd staan op de Jan Pieter Heijebrug. Op deze manier wil het stadsdeel de brug beter begaanbaar maken voor voetgangers. Blijkt deze aanpak goed te werken, dan komen ook de andere bruggen in het stadsdeel aan de beurt.

Gedurende drie maanden haalt de milieupolitie alle geparkeerde fietsen, brommers en scooters van de J.P. Heijebrug. Als deze proef slaagt, volgen alle andere bruggen. Portefeuillehouder Werner Toonk: "Ik zie vaak dat voetgangers moeten uitwijken naar de rijweg. Zeker voor mensen die minder mobiel zijn of voor mensen die een visuele beperking hebben, levert dit vaak onveilige of zelfs onmogelijke situaties op. Deze maatregel is weer een stap in de goede richting. Het kan alleen nog veel beter. Ik zie graag dat álle trottoirs vrij van obstakels zijn. Daar zullen we hard aan blijven werken."

Fietsen naar de AFAC; brommers en scooters naar het stadsdeelkantoor

De weggehaalde fietsen komen terecht bij de Amsterdamse Fietsen Afhandel Centrale (AFAC). Eigenaren kunnen bellen met tel 020-3344522, of via de zoekmachine op www.afac.amsterdam.nl achterhalen of hun fiets daar is. Brommers en scooters worden tijdelijk gestald in een opslagruimte bij het stadsdeelkantoor. Eigenaren kunnen bij de Publieksservice informatie inwinnen.

Diverse acties voor een toegankelijk Oud-West

In mei van dit jaar werd de campagne "Zet uw fiets aan de kant" wegens succes herhaald. Medewerkers van de Fietsersbond, de Belanggroep Gehandicapten Oud-West, Albert Heijn en jongeren die deelnamen aan het Zakgeldproject, spraken mensen erop aan als ze hun fiets onhandig hadden neergezet. Deze actie vond plaats op de Overtoom/hoek Pieter Langendijkstraat.

Het stadsdeel ontvangt veel klachten over wegversperringen en obstakels op de trottoirs, met name in de winkelstraten. Omdat de meeste klachten de J.P. Heijestraat betreffen, heeft de milieupolitie daar eind juni extra gecontroleerd op de regels voor winkeluitstallingen en terrassen. Voor dit jaar staan er nog meer van deze handhavingsacties op de rol.

Nadere inlichtingen

Perstelefoon: 06 - 12991750 of Mirjam van Kerkwijk, jr. communicatieadviseur, tel. 020-252 3610, e-mail: m.vankerkwijk@oudwest.amsterdam.nl