Voedingcentrum


Week van de Smaak op tv

Vanaf 18 augustus is op Nederland 3 de Week van de Smaak. Als afsluiting is er op 23 augustus een themaavond met Jörgen Raymann en Topkok Pierre Wind. Deze week is een opwarmer voor de landelijke Week van de Smaak van 22 tot en met 28 september. Dan zijn er overal activiteiten die met bewust eten te maken hebben. Het Voedingscentrum is blij met alle aandacht voor smaak. Die aandacht helpt om vaker bewust te genieten van lekker én gezond eten.

Ingrediënten proeven, ruiken, voelen, bekijken en dan pas kopen. Zelf uit verse ingrediënten een maaltijd maken. Nadenken over hoe het dier waar je je vlees van koopt geleefd heeft. Leidt dit automatisch tot de gezonde keuze? Nee. Maar: het Voedingscentrum is er van overtuigd dat kopen en eten met aandacht een steentje bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Smaak is daarom een thema dat met recht in de schijnwerpers staat. Hoe maak jij smaak?
Het Voedingscentrum is in het kader van al deze aandacht voor smaak benieuwd naar jouw kookstijl. Hoe maak jij smaak? In een mini-enquête kun je aangeven hoe je kookt en eet. Het duurt zo'n 2 minuten. Pierre Wind zal deze uitslag gebruiken in de themauitzending op Nederland 3. Doe mee

Smaak is hot
Voor gezond genieten geldt: jong geleerd is oud gedaan. Het Voedingscentrum gelooft dat je niet vroeg genoeg kunt leren om na te denken bij wat je eet en drinkt. Daarom heeft het lesmateriaal ontwikkeld voor Smaaklessen. Dit is een programma dat basisschoolleerlingen uitdaagt om met alle zintuigen van alles te ontdekken over eten en drinken. Volgens topkok Pierre Wind, mede-initiator van Smaaklessen, is dit heel leerzaam: âEen kind dat ooit eens gezien heeft hoe je mayonaise maakt, weet het de rest van zijn leven hoeveel olie daarin gaat.â Dit voorbeeld, dat net zo goed voor volwassenen opgaat, illustreert waar het ook in de Week van de Smaak om gaat. Er zijn dan activiteiten om weer eens bewust na te denken over waar ons eten vandaan komt. Lokale producten staan daarbij vaak in het zonnetje. Natuurlijk is de Wateetenbeweegik-bus van het Voedingscentrum dan ook op verschillende plaatsen te vinden.

Week van de Smaak op tv
De Avro geeft deze week (vanaf maandag 18 augustus) al een voorzet voor de echte Week van de Smaak door iedere avond een aflevering uit te zenden van De Waarheid over Eten (The Truth About Food), de veelgeprezen BBC serie over eten. Deze week wordt afgesloten met een thema-avond over smaak, gepresenteerd door Jörgen Raymann.

Week van de Smaak bij de Avro op Nederland 3

* De Waarheid over Eten â Maandag 17 t/m vrijdag 22 augustus, ca 22.50

* Themavond over smaak â Zaterdag 23 augustus. 21.10 Ned 3

Zie ook

* www.weekvandesmaak.nl

* Agenda Wateetenbeweegik-bus

* De visie van het Voedingscentrum op het boek The Truth About Food