KNHS


Nederland tevreden met vijfde plek
18 augustus 2008
Emoties Vincent Voorn


Amerikanen winnen na barrage met Canada goud

HONG KONG (KNHS0 - De tranen stroomden Vincent Voorn over de wangen. De troostende woorden van het Nederlands/Belgische duo dat het wedstrijdsecretariaat bemenst hielpen niet. De teleurstelling over zijn twee falende optredens op het Olympische platform waren te veel. Natuurlijk had Voorn er op gehoopt met zijn schimmel Audi's Alpapillon Armanie een glansrol te kunnen vervullen en zijn teamgenoten op sleeptouw te nemen naar een medaille. Het pakte anders uit voor de ambitieuze ruiter, die in beide manches van de landenwedstrijd voor het weg te strepen resultaat zorgde. "Ik ben hier zieker van dan ik kan zeggen", stamelde Vincent, en zocht de troost in het kijken naar de barrage tussen de USA en Canada.

De wedstrijd met als inzet de teammedailles liep niet voor Nederland. Angelique Hoorn (Wanneperveen), die ook nu weer voor Nederland het spits afbeet, kreeg een echte pechfout op de tweede hindernis van de dubbelsprong, die bestond uit twee over 'sloten' gebouwde oxers. Het touché was zo licht als een zuchtje wind, maar toch viel de paal. De tweede fout van Angeliq was een ruiterfout. Blauwendraad's O'Brien kwam even tegen de hand in, op weg naar een zware oxer, waardoor de hengst net te dicht onder de hindernis kwam en de achterste paal uit de lepels werd getikt. Met een fout in de eerste wedstrijd en twee balken in de tweede behoeft de Wanneperveense amazone zichzelf niets te verwijten. "De eerste fout vandaag was er één waarvan ik echt dacht dat die niet gemaakt was. De tweede was mijn fout. Ik had net even sterker moeten ingrijpen. Ik vond het een moeilijk parcours, waarin je heel veel controle over je paard nodig had, zonder dat er sprake was van een overmaat aan controle. Na de eerste fout dacht ik: rustig blijven, geen paniek. Alles bijeen genomen ben ik tevreden over hoe O'Brien het hier heeft aangepakt, maar het spreekt vanzelf dat ik graag die ene fout in beide manches niet had gemaakt. Weet je, ik sta nu op de 18de plaats in het individuele klassement en ik zou daar op voorhand voor hebben getekend. Alleen was het mooi geweest een medaille mee te nemen naar Wanneperveen", concludeerde Hoorn.

Marc Houtzager was terecht super tevreden. "Opium VS sprong fantastisch, ook op de sloot, waar ik in vijf galopsprongen naar de eerste steilsprong van de dubbel reed. Achteraf hadden dat er zes moeten zijn. Technisch was het parcours erg lastig maar qua hoogte valt het me nog steeds mee. Maar iedere ruiterfout wordt genadeloos afgestraft. Ik sta nu achtste in het individuele klassement en dat onderstreept de prestatie die Opium en ik hier in Hong Kong hebben geleverd!".

Gerco Schröder had vandaag wel terecht het goede gevoel na afloop van zijn rit. "Eurocommerce Monaco wilde nu vechten om er overheen te springen. Ik had misschien nog meer tijd moeten nemen voor de planken steilsprong, maar aan de andere kant kwam ik er wel recht voor. Jammer, maar het is niet anders. Weet je, vijfde worden op de Olympische Spelen is niet slecht, maar helaas, alleen de eerste drie plekken tellen. Wat ik voor mezelf nu belangrijk vind is dat ik de landenwedstrijd met een goed gevoel heb afgesloten en we hebben nu twee dagen rust voor de finalewedstrijd op donderdag", aldus Gerco.

In het individuele klassement neemt Schröder de 29ste plaats in en daarmee heeft Nederland het maximaal haalbare aantal startplaatsen weten te veroveren. Er gaan in de finale op donderdag 35 combinaties van start in de eerste manche, die allemaal weer op nul beginnen. Naar de tweede ronde gaan de beste twintig door. Vincent Voorn viel met zijn 44e plaats buiten de boot. In de eerste manche van de landenwedstrijd op zondag noteerde Voorn vier strafpunten en in de tweede ronde op maandag eindigde hij met 27 strafpunten. "Het is een drama geworden, en ik had me er zoveel van voorgesteld! Het gevoel was goed, de instelling bij mij en mijn paard was super, alleen, we hebben het niet waar kunnen maken. Het was misschien een controle probleem en dat is verrekte lastig op dit niveau. Weet je, ik heb nu het gevoel hier als bladvulling te hebben gereden en dat is een ongelooflijke tegenvaller. Wat heb ik een kater van de Olympische Spelen, waar ik me zo ongelooflijk veel van heb voorgesteld", vertelde Voorn, die emotioneel behoorlijk kapot zat.

Voor bondscoach Rob Ehrens wordt het de eerste keer dat hij terugkeert van een internationaal kampioenschap zonder medaille voor het team. "Ik vind dat we goed zijn bij gebleven, je hoopt natuurlijk altijd op een medaille, maar dat is er nu niet van gekomen. Toch ben ik heel tevreden. Ik vind dat we hebben gestreden voor wat we waard zijn en daar moeten we tevreden mee zijn. Daarbij moeten we niet vergeten dat we het afgelopen jaar veel tegenslagen te verwerken hebben gekregen en ondanks dat alles staan we hier in Hong Kong met een sterk team. Iedereen kan zeggen dat er meer in had gezeten. Dat mag dan zo zijn, maar het had ook minder gekund. We hebben een top vijf klassering afgedwongen en drie ruiters in de individuele finale. Ik vind dan ook dat het team het vertrouwen dat ik in hen had waar heeft gemaakt", zei Ehrens, die ook over Vincent Voorn iets te melden had. "Voorn is een ruiter van pas 23 jaar, die vorig jaar in Mannheim super heeft gepresteerd. Natuurlijk is hij er ziek van dat hij in beide manches voor het weg te strepen resultaat verantwoordelijk was, maar daar ben ik ergens ook blij om, want dat maakt hem als ruiter en als mens sterker!".

Canada en de USA streden in een barrage om de gouden medaille, die dankzij drie foutloze ritten van de Amerikanen door hen werd gewonnen. Nadat de eerste starter voor Canda, Jill Henselwood, een foutje had gemaakt reed vervolgens landgenoot Eric Lamaze met Hickstead zeer snel en fouloos rond. Maar toen de derde starter van de USA net als de eerste twee foutloos was gebleven, was het goud voor de Amerikanen. Meest blije man op het ereschavot moet de Canadees Ian Millar zijn geweest, die voor de negende maal aan de Olympische Spelen deelnam en voor het eerst een medaille won. Heel verrassend wonnen de Noren brons, voor de Zwitsers.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Einduitslag teams:


1) USA - 20 (1e na barrage, niet meetellend individueel)
2) Canada - 20

3) Noorwegen - 27

4) Zwitserland - 30

5) Nederland - 34
5) Duitsland - 34

Tussenstand individueel:


1) Tony André Hansen (Noo) - Camiro - 3

2) Jos Lansink (Bel) -Cumano - 4

2) McLain Ward (USA) - Sapphire - 4

2) Edwina Alexander (Aus) - Itot de Chateau - 4 2) Eric Lamaze (Can) - Hickstead - 4
8) Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS - (2+ 1 + 5 =) 8 18) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - (4 + 4 + 8 =) 16
29) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Monaco - (5 + 12 + 4 =) 21
44) Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpapillon Armanie - (0 + 16 + 27 =) 43

De beste 35 gaan door naar de individuele finale op donderdag, met een maximum van 3 ruiters per land. Alle ruiters beginnen dan weer op nul punten.

Meer info zie: http://en.beijing2008.cn/sports/equestrian/ en: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/EQ.shtml

Foto's: Tranen voor Vincent Voorn, Angelique Hoorn met Blauwendraad's O'Brien en Marc Houtzager met Opium VS. Door: www.melissen.net en www.jmint.eu