AutoRai

Le Mans Series: dubbelzege voor Peugeot in de Eifel

(8/19/2008)
Peugeot blijft ongeslagen in de Le Mans Series : de 1000 km-race op de Nürburgring leverde evenals vorig jaar een dubbelzege op voor Peugeot Sport. Na 195 ronden in de vierde LMS-race van het jaar reden Pedro Lamy en Stéphane Sarrazin met hun Peugeot 908 HDi FAP als eersten over de eindstreep. Teamgenoten Marc Gené en Nicolas Minassian completeerden het succes voor Peugeot door als tweede te eindigen.

Het fraaie resultaat van de Nürburgring betekende de eerste dubbelzege van het seizoen voor Peugeot. Met dit succes, waarbij concurrent Audi op eigen bodem werd verslagen, neemt Peugeot tevens de leiding over in de tussenstanden van het rijders- en teamkampioenschap in de LMP1-categorie van de Le Mans Series. De beslissing valt tijdens de laatste race van het seizoen op 14 september in het Britse Silverstone.

Dat ook sportwagenraces in Duitsland steeds populairder worden, bleek wel uit het aantal van 22.000 bezoekers dat voor de 1000 km-race naar de Nürburgring kwam, een nieuw LMS-record op het Duitse circuit. De historie van de race gaat terug tot 1953. Voor de editie van dit jaar kan een grandioze prestatie van Peugeot in de boeken worden bijgeschreven. Al in de tijdtraining domineerde het merk door de eerste twee startplaatsen voor zich op te eisen. Bij de start van de race reden de beide Peugeots meteen weg van de rest van het veld. Nicolas Minassian, die vanaf de pole-position startte, leidde met de Peugeot met startnummer 7, gevolgd door Stéphane Sarrazin in de auto met nummer 8. Bij het passeren van langzamere deelnemers wist Sarrazin zijn merkgenoot na een half uur in te halen, maar na de eerste pitstops nam Minassian in de 31e ronde toch de leiding weer over.

Het tempo aan kop bleef onveranderd hoog: halverwege de race wisten de Peugeots zelfs een ronde voorsprong te nemen op de naaste concurrenten in het veld. Er was sprake van een volledig open strijd tussen de beide Peugeot-teams. Peugeot-sportdirecteur Michel Barge verklaarde: âWe wilden het de beide teams zelf onder elkaar laten uitmaken, want het is nog te vroeg voor strategie in het rijderskampioenschap.â

Het dichte verkeer op de baan zorgde voor tijdverlies bij Marc Gené in de nummer 7-Peugeot, die vijf ronden lang vast zat achter een langzamere deelnemer en zo 20 seconden verloor. Later verloor het team nog wat tijd vanwege een defecte startknop tijdens een pitstop. Zo kwam Pedro Lamy vanaf de 61e ronde aan de leiding en samen met Stéphane Sarrazin reed hij voor de tweede maal dit seizoen de overwinning naar huis. Beide Peugeot-teams hebben nu elk twee overwinningen op hun naam staan.

âIk ben trots op onze prestatie voor Peugeot. Er is niets mooiers dan winnenâ, zei Pedro Lamy na afloop. Stéphane Sarrazin vulde aan: âWe hadden een goed duel met de nummer 7-Peugeot en het verschil was nooit groot, dus niemand kon het zich veroorloven om een foutje maken.â Vanuit Nederlands perspectief bracht de race op de Nürburgring succes in de kleinere LMP2-klasse, waar Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur de titel voor teams won en Jos Verstappen alvast de rijderstitel veiligstelde.