De Nederlandse Bank


Onrust op financiële markten treft ook Nederlandse beleggingsfondsen

19 augustus 2008

Het fondsvermogen van de Nederlandse beleggingsfondsen is in het tweede kwartaal van 2008 gedaald met EUR 5,1 miljard (ruim 6 procent), zo blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank. Sinds het uitbreken van de onrust op de financiële markten in de zomer van 2007 daalde het fondsvermogen elk kwartaal, zowel door terugtrekking van geld door beleggers als door verliezen op de beleggingsportefeuille. Ook herstructureringen waren van invloed. In totaal is het vermogen in vier kwartalen met bijna 21 procent gedaald naar EUR 78,5 miljard. Grafiek: Netto inleg Nederlandse beleggingsfondsen

In het tweede kwartaal onttrokken beleggers netto EUR 0,4 miljard aan de Nederlandse beleggingsfondsen (grafiek). Het grootste deel hiervan betrof obligatiefondsen (EUR 0,3 miljard), vermoedelijk omdat beleggen in vastrentende waarden minder aantrekkelijk is geworden vanwege de stijgende inflatie. De terugtrekking van geld uit Nederlandse fondsen sinds het overslaan van de subprime crisis in de Verenigde Staten naar andere financiële markten medio 2007 wordt dus voortgezet, maar is wel sterk afgezwakt. De totale uitstroom sindsdien komt uit op EUR 4,6 miljard.

De omvang van het fondsvermogen van in Nederland gevestigde beleggingsfondsen daalde voorts door de overheveling van gelden naar Luxemburg ter waarde van EUR 1,2 miljard. Dit hangt samen met het opgaan van ABN Amro-fondsen in Fortis-fondsen, die overwegend in Luxemburg gevestigd zijn.

De Nederlandse beleggingsfondsen waardeerden in het tweede kwartaal hun beleggingen over de hele linie af. Dit effect - inclusief wisselkoerseffecten - was vooral fors op de obligatieportefeuille (2,6 procent). De onroerendgoedportefeuille werd afgeboekt met 0,4 procent. De afwaarderingen van vastgoed in 2008 zijn de eerste sinds 2003 en vormen de onderbreking van een reeks van juist forse opwaarderingen tussen 2005 en 2007. De Nederlandse vastgoedfondsen merken dus ook het effect van de ontwikkelingen op de internationale onroerendgoedmarkten. De afboekingen op aandelen (1,4 procent) vielen deze periode mee in vergelijking met de zware verliezen van een kwartaal eerder (13,4 procent). Dit laatste leidde mogelijk tot een afwachtende houding tegenover nieuwe beleggingen want de in kas aangehouden gelden namen toe met EUR 0,5 miljard.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-5243100, 0652496961) en Herman Lutke Schipholt (020-5242712, 0652496900).