Gemeente Echt-Susteren


Echt-Susteren verbetert toegankelijkheid bushaltes

De gemeente is van plan de halteplaatsen van het openbaar vervoer toegankelijker te maken. Omdat wij uw mening belangrijk vinden, bent u van harte welkom op een inloopavond op donderdag 21 augustus 2008, van 17.00 uur tot 19.00 uur in het gemeentehuis in Echt.

Het openbaar vervoer (vooral de busdienst) heeft de laatste jaren veel aandacht besteed aan toegankelijkheid. Zo zijn bussen inmiddels ook voor minder validen goed te gebruiken en wordt er gewerkt aan het vergroten van de toegankelijkheid van halteplaatsen.

De Provincie en Veolia hebben twintig halteplaatsen aangewezen die als eerste gerenoveerd worden. Het Rijk heeft aangegeven dat voor 2010 minimaal 50% van de halteplaatsen goed toegankelijk moeten zijn. Het Rijk en de Provincie stellen daarvoor subsidies beschikbaar.

In overleg met de provincie, Veolia, het Ouderen- en gehandicaptenplatform, de Fietsersbond Midden-Limburg, de leden van de Buurtbus, Omnibuzz, DHV en de gemeente Echt-Susteren is een 'Halteplan Openbaar Vervoer' opgesteld, waarbij samenwerking en draagvlak erg belangrijk zijn.

Alle betrokkenen geven aan dat het niet alleen wenselijk is om de toegankelijkheid te verbeteren, maar dat er daarnaast wordt gekeken naar aanvullende voorzieningen die de toegankelijkheid ondersteunen, zoals: geleidelijnen, abri's, prullenbakken, fietsklemmen, etc.

Als uitgangspunt is het lijnennet van Veolia gebruikt en voor de bushaltes zijn zoveel mogelijk de bestaande locaties aangehouden. Hier wordt alleen vanaf geweken wanneer er in de directe omgeving een betere plek voorhanden is.

Toegankelijke haltes

Een optimale toegankelijkheid houdt in dat er in principe geen fysieke en mentale belemmeringen zijn om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Hierbij worden alle reizigers beoogd: jong en oud, met en zonder bagage, kinderwagen of hulpmiddel en met of zonder functie beperking.

De technische normen voor toegankelijkheid van bushaltes zijn door de CROW opgesteld.

Een toegankelijk halte kan worden omschreven als een halte waarbij het in- en uitstappen met minimale afstand tussen halte en voertuig plaatsvindt en waarbij de overige voorzieningen (geleiding, markering, breedte perron etc.) zijn afgestemd op de doelgroepen.

De basiscriteria voor een volledig toegankelijke halte zijn:


· de hoogte van het perron is minimaal 18 cm;


· afstand tussen halte en voertuig maximaal 5 cm;


· haltebreedte minimaal 1,50 m op de plaats van instappen;


· markering perron; geleide lijnen met ribbelprofiel, visuele blokmarkering perronband.

De volgende locaties worden dit jaar aangepakt


· NS station te Echt


· Hingenderstraat te St. Joost


· Echterstraat op 't Hingen


· Mussenstraat en Wilhelminalaan te Echt


· Gouverneur Houbenstraat te Nieuwstadt


· Schettereind te Roosteren

Heeft u vragen of opmerkingen hierover, dan zien wij u graag op de inloopavond op 21 augustus!