Myanmar: drie maanden na Nargis 18 augustus 2008, Den Haag - Myanmar werd begin mei getroffen door Nargis, een cycloon die ongekende verwoestingen aanrichtte en naar schatting tussen de 60.000 en 100.000 doden veroorzaakte. Ruim drie maanden later heeft Unicef een overzicht gemaakt van haar hulpverlening aan de slachtoffers.

Foto: Unicef Myanmar/2008/Myo Thame
Foto: Unicef Myanmar/2008/Myo Thame

Gezondheidszorg
Unicef gaf het verlenen van medische zorg aan gewonden en andere getroffenen prioriteit. De al in de regio aanwezige hulpgoederen werden direct gedistribueerd en Unicef assisteerde de regering en andere hulporganisaties bij het verlenen van medische hulp.

Onder meer ORS (dat uitdroging als gevolg van diarree voorkomt), antibiotica, infusen, vaccins en vitamine A werden in grote hoeveelheden in de getroffen gebieden verspreid om besmettelijke ziektes als diarree, malaria en dengue te behandelen en te voorkomen. 600.000 kinderen profiteerden van deze hulp. Zo zijn ruim 25.000 kinderen onder de 15 jaar ingeënt tegen mazelen.

Unicef verspreidde ook bijna 200.000 met insecticiden behandelde muskietennetten onder ruim 300.000 mensen om malaria te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen veilig konden bevallen, heeft Unicef daarnaast 21.283 sets met onder meer medische instrumenten verspreid.

Honderdduizenden mensen zijn door Nargis al hun bezittingen en bestaansmiddelen kwijtgeraakt. In dergelijke omstandigheden hebben kinderen een groot risico om ondervoed te raken. Uit onderzoeken die vlak na de ramp zijn uitgevoerd, bleek dat 60.000 kinderen dat risico daadwerkelijk liepen. Met vitamine A kan de weerstand van kinderen worden verhoogd en dit is dan ook op grote schaal uitgedeeld. Daarnaast heeft Unicef in samenwerking met de overheid en andere hulporganisaties therapeutische voeding verspreid. Het gaat daarbij onder meer om plumpy nut, een zeer voedzame notenpasta, en therapeutische melk.

Foto: Unicef Myanmar/2008/Myo Thame Foto: Unicef Myanmar/2008/Myo Thame

Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne Om uitbraken van besmettelijke ziektes te voorkomen is het vlak na een ramp van essentieel belang dat de getroffenen snel worden voorzien van schoon water en latrines. Unicef heeft in samenwerking met de overheid in opvangkampen bijna 300 latrines gebouwd. Ook zijn er 36.000 sets met onderdelen verspreid, zodat gemeenschappen zelf latrines konden bouwen.

Unicef heeft daarnaast onder meer waterzuiveringsmidddelen verspreid; tot nu toe voldoende om 30,1 miljoen liter water te zuiveren. In dorpen en sommige steden is Unicef begonnen met het herstel, het verbeteren en schoonmaken van waterbronnen.

Onderwijs
Om te voorkomen dat kinderen te lang onderwijs moesten missen, heeft Unicef het herstel van beschadigde scholen gefinancierd. Op plekken waar scholen zijn verwoest, heeft Unicef tentscholen neergezet waarin kinderen tijdelijk les krijgen.

Unicef heeft 130.000 kinderen van lesmaterialen voorzien. Tot nu toe hebben 1.500 basisscholen in de divisies Ayeyarwardy en Yangon van de hulp van Unicef geprofiteerd.

Onderwijzers hebben van Unicef geleerd hoe ze psychosociale hulp kunnen bieden, zodat ze kinderen die getraumatiseerd zijn kunnen bijstaan.

Foto: Unicef Myanmar/2008/Myo Thame
Foto: Unicef Myanmar/2008/Myo Thame

Bescherming
Unicef geeft ook prioriteit aan het beschermen van kinderen die door de cycloon van hun familie gescheiden zijn geraakt. In de divisies Ayeyarwardy en Yangon werkt Unicef samen met andere hulpverleners bij het opsporen van alleenstaande kinderen. Eind juli waren 613 van deze kinderen geïdentificeerd. Zij - en de gezinnen die de kinderen opvangen - krijgen hulp, zodat ze bijvoorbeeld naar school en de dokter kunnen. 18 kinderen zijn met hun familie herenigd.

Ook voor kinderen die hun familie niet zijn kwijtgeraakt, is cycloon Nargis een traumatische ervaring geweest. In kindvriendelijke centra, die bijvoorbeeld in opvangkampen zijn neergezet, kunnen kinderen onbezorgd spelen en leren. Eind juli waren 254 kindvriendelijke centra gerealiseerd.

Meer informatie
Bovenstaande informatie is een samenvatting. Wilt u meer weten over Unicef's hulp in Myanmar? Download dan onderstaande Engelstalige nieuwsbrief van het Unicef-kantoor in Myanmar, met veel foto's, cijfers en feiten.

Nieuwsbrief Cycloon Nargis (PDF, 852 kB)