Clustermunitie Coalitie protesteert tegen Russische clusterbommen 19 augustus 2008, Den Haag - Rusland heeft in Georgië clusterbommen gebruikt en de Nederlandse Clustermunitie Coalitie vindt dit onaanvaardbaar. Om 12 uur vanmiddag zal de Coalitie daarom een petitie aanbieden aan de Russische ambassade in Den Haag.

De Clustermunitie Coalitie (bestaande uit Unicef, Stichting Vluchteling, Oxfam Novib en IKV Pax Christi) doet dit omdat volgens de organisatie Human Rights Watch in Georgië door aanvallen van clusterbommen minstens elf doden en enkele tientallen gewonden zijn gevallen. Russische vliegtuigen hebben op 12 augustus RBK-250 clusterbommen afgeworpen op de stad Ruisi in het Kareli-district in Georgië. Drie burgers werden gedood en vijf raakten gewond. Op dezelfde dag werden ten minste acht burgers gedood en raakten tientallen anderen gewond door een aanval met clusterbommen op de stad Gori. Bij deze aanval is ook de Nederlandse cameraman Stan Storimans omgekomen.

Op 31 mei van dit jaar hebben 107 landen in Dublin besloten om clusterbommen te verbieden. Ook Nederland staat achter dit besluit. De Clustermunitie Coalitie verwacht dan ook dat Nederland het recente gebruik van clustermunitie door Rusland streng zal veroordelen. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken dient zijn Russische collega hierop aan te spreken en de Russische ambassadeur om opheldering te vragen.

Lees het volledige persbericht van de Clustermunitie Coalitie op deze site