Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Fietspaden langs de Grote Kreek

Herinrichting Grote Kreek

De Grote Kreek maakt onderdeel uit van een regionaal fietsroutenetwerk. De Grote Kreek is een drukke doorgaande route en de fietsers maken gebruik van de rijbaan. Dit levert gevaarlijke situaties op.

In het voorjaar heeft het dagelijks bestuur ingestemd met een herinrichting van de Grote Kreek waarbij aan beide zijden vrijliggende fietspaden worden aangelegd. Het (langs)parkeren aan de Grote Kreek blijft zoals het is en tussen de parkeervakken en het fietspad komt een uitstapstrook van één meter zodat fietsers niet gehinderd worden door openslaande portieren.

Hiervoor is natuurlijk wel ruimte nodig, de trottoirs zullen op een aantal plaatsen iets opschuiven, waarvoor een deel van de groenstroken wordt gebruikt. Ook zullen zes bomen worden gerooid en 2 lindes verplant, hiervoor is een rooivergunning verleend (30 mei 2008). Voor de zes gerooide bomen komen zes nieuwe bomen terug. Het plantvak aan de westzijde, ter hoogte van de huisnummers 37-47, wordt versmald en de bushalte tussen de Sluiskreek en Kreekhuizenlaan wordt naar achteren verplaatst.

Ook is onderzocht hoe de oversteek over de Kreekhuizenlaan voor fietsers verbeterd kan worden. Hiervoor zijn echter ingrijpende maatregelen nodig die met deze herinrichting niet gerealiseerd kunnen worden. Er vindt nog onderzoek plaats naar een zo optimaal mogelijke oplossing, die wat de uitvoering betreft gecombineerd kan worden met onderhoud aan de Kreekhuizenlaan dat waarschijnlijk in de komende jaren gaat plaatsvinden. Bij de kruising worden de fietsers weer naar de rijbaan geleid en blijft de huidige situatie gehandhaafd.

Deze week is Gemeentewerken gestart met de werkzaamheden waarover u al bent geïnformeerd. De Grote Kreek blijft, met versmallingen, berijdbaar. Het werk zal ongeveer twee maanden duren.