Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Alkmaar Sportstad voor iedereen

18 augustus 2008

Rode lijn

Alkmaar Sportstad: Voor de één betekent dat veel grote topsport evenementen, voor de ander een groot aantal en goed geleide sportverenigingen en betaalbare voorzieningen. Om een goede afweging te maken tussen de verschillende wensen en belangen ging de gemeente in gesprek met inwoners en sportorganisaties. Het resultaat is de sportnota `Alkmaar Sportstad' - beleidskader sport 2009 en verder, die dinsdag 12 augustus is goedgekeurd door het college van Burgermeester & Wethouders.

Het sportbeleid in Alkmaar vanaf 2009, is gericht op investeren in breedtesport (amateursport) en topsport. Het bouwen, onderhouden en beheren van sportaccommodaties, zoals de herontwikkeling van sportcomplex De Meent inclusief capaciteitsuitbreiding van sportzalen, is daarbij een kerntaak. Andere kernactiviteiten zijn de mogelijkheid voor onderwijs, sportverenigingen en andere doelgroepen om op zoveel mogelijk momenten te kunnen sporten en het investeren in de professionalisering van sportverenigingen. De verbinding tussen sport en onderwijs krijgt vorm door vakdocenten gym die ook na schooltijd sport in en om de school verzorgen, samen met de verenigingen. Dit alles in een stad die niet alleen hoog scoort in de hoeveelheid (buiten)speelruimte, maar ook in sportieve inrichting (kunstgrasveldjes, basketbalpleintjes, skatebanen, Cruyff Courts en een sportventurepark bij de Hoornse Vaart).

De gemeente werkt daarnaast aan een professionele, klantvriendelijke, kundige en efficiënte organisatie, waarin alle huidige partners in de uitvoering van het sportbeleid samen optrekken. Een organisatie die mogelijk ook een bredere functie kan vervullen bij sportevenementen en activiteiten in de regio.

Ook blijft Alkmaar zich hard maken voor terugkerende topsportevenementen, zoals een EK baanwielrennen, waarmee de stad zich onderscheidt en zich op sportgebied nationaal en internationaal op de kaart zet.

Aandacht voor gehandicaptensport
Door de nominatie voor de Special Olympics in 2010 is de aandacht voor de G-sport (gehandicaptensport) in Alkmaar toegenomen. De gemeente ziet een `G-tak' graag als een volwaardig, geïntegreerd onderdeel binnen de sportvereniging. Eén van de kernactiviteiten uit de sportnota is dan ook om middelen in te zetten om deze doelgroep met een goede voorlichting en een persoonlijk sportadvies te bereiken. Dit wordt gedaan door een `regiocoördinator aangepast sporten'. Ook verenigingen kunnen advies vragen aan de regiocoördinator over het opzetten van een G-tak binnen hun vereniging.

Jeugdsportfonds
Voor de jeugd wordt de oprichting van een Alkmaars Jeugdsportfonds gestimuleerd. Een jeugdsportfonds voorziet, op indicatie van beroepsopvoeders en hulpverleners, in de betaling van sportlidmaatschap- en kledingkosten voor kinderen, die door de thuissituatie anders niet aan sport kunnen deelnemen.

Reactie van bewoners en organisaties
Nadat in december 2007 de startnotitie voor het nieuwe sportbeleid werd vastgesteld, startte de dialoog met sportverenigingen, Sportraad, Sportbureau, onderwijsinstellingen, diverse maatschappelijke instanties en inwoners van Alkmaar. Sportverenigingen waren over het algemeen zeer te spreken over het sportbeleid in Alkmaar, maar drongen vooral aan op nieuwe accommodaties.

Reacties van bewoners betroffen bijvoorbeeld de wens om de mogelijkheden te verruimen voor ouderen om overdag te sporten. Nu wordt de beschikbare ruimte vaak in eerste instantie aan scholen toebedeeld. In de nota is daarom opgenomen om deze toewijzingscriteria te evalueren. De nota wordt nu voor advies voorgelegd aan de commissie samenlevingszaken.

19 augustus 2008