Projectorganisatie Maasvlakte 2


Havenbedrijf begint met aanleg Maasvlakte 2

Havenbedrijf Rotterdam start begin september met de feitelijke aanleg van Maasvlakte 2. Dit maakte Hans Smits, president-directeur Havenbedrijf Rotterdam, 19 augustus bekend tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Volgens de heer Smits beschikt het Havenbedrijf over alle vergunningen die daarvoor nodig zijn. Er is een beperkt aantal beroepen tegen die vergunningen ingesteld. Die hebben meer betrekking op het gebruik van Maasvlakte 2 en op een deel van de natuurcompensatie.

Na vijftien jaar plannen maken en voorbereidingen voor Maasvlakte 2 wordt nu begonnen met het baggeren van zand in de Yangtzehaven met een snijkopzuiger. Het zand gaat vervolgens via een persleiding de plek waar de APMT-Terminal wordt aangelegd, ten noorden van het Slufterstrand. Kort daarna begint ook de eerste hopperzuiger met de aanleg van de nieuwe zachte kustverdediging en zandsuppletie voor de kust.

Ruim een jaar geleden werd al ruim 40% van de uit te geven terreinen gecontracteerd (de APMT terminal, de RWG en Euromaxterminal). De containermarkt zit te springen om nieuwe terreinen aan diep water. De ruimte die Maasvlakte 2 straks biedt is hard nodig.

Gezien de vele grondige en uitgebreide onderzoeken die aan de vergunningaanvragen ten grondslag liggen, ziet het Havenbedrijf de afhandeling van de lopende beroepsprocedures met vertrouwen tegemoet.