Voedingcentrum


Spekvet is niet vergelijkbaar met visvet

Voor de echte vleesliefhebbers was er onlangs goed nieuws. Spek zou minstens zo gezond zijn als vis, door de gunstige verhouding tussen omega 3- en 6 vetzuren. Het Voedingscentrum moet het gerucht helaas wat nuanceren. Vlees is gezond, maar het bevat niet dezelfde vetzuren als vis. Daarbij is de verhouding tussen omega 3 en omega 6 (linolzuur) voor de gezondheid minder belangrijk. Het gaat erom dat je van beiden voldoende binnen krijgt.

Visvetzuur

Omega-3 (ALA, EPA en DHA) zijn onverzadigde vetzuren. Eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) komen vrijwel uitsluitend in vis voor, met name de vette varianten zoals haring of makreel. Visvet heeft vooral effect op acute hartsterfte. Het is daarom met name goed voor mensen die al eerder een hartinfarct hebben doorgemaakt of de kans op een hartinfarct willen verkleinen. Verder bevat vis belangrijke mineralen zoals jodium en selenium en is het een goede bron van eiwitten. Om te profiteren van het speciale vet in vis, is het belangrijk om twee keer per week vis te eten, waarvan tenminste een keer per week vette vis.

Linolzuur

Omega-6 (linolzuur) behoort samen met alfa-linoleenzuur (ALA) tot de essentiële vetzuren, omdat ze een speciale functie hebben en het lichaam ze niet zelf kan maken. Linolzuur zit onder meer in plantaardige oliën, margarine en dierlijke vetten. We krijgen dat doorgaans voldoende binnen. Omega-3 krijg je daarentegen minder vanzelfsprekend binnen, omdat deze vetzuren vooral in vis zitten.

Geen visliefhebber?

Het lichaam maakt zelf ook visvetzuren aan uit alfa-linoleenzuur (ALA). ALA komt voor in raapzaad-, lijnzaad- en sojaolie en in walnoten. In kleine hoeveelheden zit het ook in vlees en in groene bladgroenten. Het aanmaken van visvetzuren verloopt alleen niet altijd optimaal. Waarschijnlijk heeft een ALA-rijke voeding daarom niet hetzelfde effect als vis eten. Visoliecapsules kunnen een goed alternatief bieden om toch profijt te hebben van de gezonde visvetten.

Vlees is geen vis

Vlees is ook gezond. Zo is varkensvlees rijk aan eiwit, B-vitamines en mineralen zoals zink. Voorkeur hebben de magere varianten, omdat deze weinig verzadigd vet bevatten. Spek is met name rijk aan verzadigd vet. Het bevat wat ALA, maar geen EPA en DHA. Spekvet is daarom niet vergelijkbaar en ook geen alternatief voor visvet.