Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Vreemde geluiden in de nacht

19 augustus 2008 print
U zit op een zomeravond in uw tuin. Het verkeer is verstomd, u hoort alleen het gedempte gepraat van uw buren. U kijkt naar de sterren en zoekt naar die steelpan, de Grote Beer ofzo...

Dan merkt u dat er onder uw stoel iets beweegt. U trekt uw benen in. Dan maakt een tweede donkere vlek zich los uit de schaduw van de planten en begint puffend en blazend rond de eerste te bewegen. U buigt zich voorover: egels! U ziet hoe het egelmannetje rond het vrouwtje draait en haar zachtjes met zijn neus in haar zij port. Maar het vrouwtje duwt hem telkens met haar kopje weg. Pas na uren, als u allang naar binnen bent, gebeurt `het'. Het vrouwtje doet haar stekels naar beneden en drukt zich plat op de grond. Snel, maar natuurlijk heel voorzichtig, bestijgt het mannetje haar. Na de daad gaan ze allebei hun eigen weg.

Het liefdesleven van egels is niet meer dan een vluchtige ontmoeting in het donker in het groen. Het heeft nog het meeste weg van `cruisen'. Egels leven zo dicht bij ons, dat het lijkt of ze sommige gewoontes van ons hebben overgenomen. Natuurlijk is er een biologische verklaring, want die is er immers altijd. Een egelvader is niet alleen overbodig bij de opvoeding, hij eet ook het schaarse voedsel op. Wat heb je aan zo'n man? Het is beter dat hij in de nacht verdwijnt, op zoek naar nieuwe avontuurtjes. Laten we ons op de kinderen richten. Een maand later is er een nestje van zo'n vijf pasgeboren egels in uw composthoop. De moeder zoogt ze ruim drie weken en daarna scharrelen ze door uw tuin. Er zullen weinig mensen niet vertederd raken door die kleine tennisballetjes.

Dus als u dit jaar egeltjes in uw tuin hoort: geef ze de ruimte! Stoor ze niet bij hun belangrijke werk om uw tuin nog levendiger te maken.

In het gemeentehuis, de openbare bibliotheek en dorpshuis De Quakel zijn folders met egelinfo verkrijgbaar.

(Met dank aan Ronald Hoogenhout, ecoloog)

Edward Egel
^