Senternovem


05-08-2008 | Superzuinige 'airco' werkt op waterdamp

Sociale werkplaats Hengelo heeft Europese Primeur

De sociale werkplaats in Hengelo neemt vandaag een energiezuinig koelventilatiesysteem in gebruik. Het systeem koelt door water te verdampen en verbruikt daardoor 75 tot 90% minder elektriciteit dan gewone airco's. Het innovatieve systeem koelt acht fabriekshallen van elk 200 vierkante meter. Het is de eerste keer in Europa dat de techniek op grote schaal is toegepast.

Het koelen door water te verdampen is een oud principe, maar wordt nu op een innovatieve manier toegepast. "Doordat het water heel snel verdampt, koelt de lucht eromheen af", legt Jelle Nijdam - manager Energie Onderzoek Subsidie bij SenterNovem - uit. "Het is nu gelukt dat principe te combineren met een ventilatiesysteem waardoor je met heel weinig stroom een ruimte kunt koelen." SenterNovem gaf subsidie voor de ontwikkeling van het systeem.

Bijna 10% van alle elektriciteit wordt gebruikt om te koelen. Bijvoorbeeld bij airco's in kantoren, het invriezen en koelen van levensmiddelen en het koelen van computerruimtes. De stroom die daar ieder jaar voor nodig is, is meer dan het elektriciteitsverbruik van een miljoen mensen.

Koeling

Stroomverbruik
(Peta Joule)

Stroom
Supermarkten 3,1 PJ ca 550.000 mensen
Gebouwen/airco 1,5 PJ ca 270.000 mensen
Datacenters 1,3 PJ ca 220.000 mensen
Koel-vrieshuizen 0,8 PJ ca 140.000 mensen
Totaal 6,7 PJ ca 1.180.000 mensen

Gustaaf Boerjan, manager industrie van het Sociale Werkplaats Bedrijf (SWB) heeft hoge verwachting van het superzuinige koelsysteem. "Ik verwacht dat we een energierekening krijgen die acht keer lager is dan bij een standaard airconditioning. De SWB investeert 120.000 Euro extra in het innovatieve koelsysteem. Boerjan schat in dat de investering zich in acht jaar terugverdient. Het systeem gaat 15 tot 20 jaar mee.

"De techniek is een puur Nederlands product" zegt een trotse Peter Uges van Statiq Cooling, uitvinder van het koelsysteem. "Samen met Thermo Air hebben we het principe uitgewerkt en toegepast in Hengelo. Walter van Kampen van Thermo Air valt hem bij: "Doordat we ook de warmte terugwinnen is het nóg energiezuiniger." Volgens van Kampen is de innovatieve koeling op veel meer plaatsen in te zetten. "We zijn nu ook bezig met datacenters, daar valt ook nog veel energie te besparen.